4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Paradeniz Dalyanı tehlikede

PARADENİZ DALYANI YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Kurtuluş köyündeki Paradeniz Dalyanı, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Kıyı erozyonu nedeniyle denizle Paradeniz Dalyanı arasındaki kumsalın bazı bölümleri, yağan şiddetli yağış ve denizdeki fırtınanın da etkisiyle denizle birleşmeye başladı. Toplam 7 bin dönüm olan ve sahil şeridiyle 7 kilometrelik bir mesafesi bulunan Paradeniz Dalyanı'nın denizle birleşmeye başlaması üzerine, dalyanın işletmeciliğini yapan Kurtuluş Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Mehmet Kaplan'ın girişimleriyle Mersin Özel Çevre Koruma Müdürlüğü ve Silifke İlçe Tarım Müdürlüğü'nden gelen teknik ekipler

inceleme başlattı. Kooperatif Başkanı Kaplan yaptığı açıklamada, kooperatif olarak 32 yıldır dalyanın işletmeciliğini yaptıklarını, böylesine büyük bir tehlikeyle ilk defa karşılaştıklarını kaydetti. Durumu ilgili kurumlara ilettiklerini ifade eden Kaplan, Mersin Özel Çevre Koruma Müdürlüğü ve Silifke İlçe Tarım Müdürlüğü'nden gelen teknik ekiplerin dalyanda inceleme başlattığını belirtti. Tedbir alınmazsa Paradeniz Dalyanı'nın denizle birleşip yok olacağını vurgulayan Kaplan, şunları söyledi:

"Özellikle kıyı erozyonu hat safhaya ulaştı. Keçiadası'nın genişliği 350 metre civarındayken, şu anda Keçiadası'ndan Paradeniz ve Akdeniz birleşmiş vaziyette. 200 metre civarında bir açılım söz konusu. Bu itibarla şu anda gündemde olan kıyı erozyonu projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Şu andaki felaketin nedeni aşırı yağış ve Akdeniz'de 6-8 şiddetindeki fırtınadır. Göksu Deltası'nda da aşırı yağış olması nedeniyle bu felaket başımıza gelmiştir. Devletin acilen önlem alması gerekir.

Kıyı erozyonu projesinin acilen hayata geçirilmesi gerekir. Aksi taktirde Paradeniz Dalyanı yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Dalyandaki balıklar da bu fırtınadan dolayı Akdeniz'e kaçmıştır. Şu anda kooperatif de sıkıntıdadır."

PARADENİZ DALYANI YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
PARADENİZ DALYANI YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
PARADENİZ DALYANI YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2009 Cuma 16:06:05
Güncelleme :18 Aralık 2009 Cuma 17:48:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?