4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Pepino dikti kazançlı çıktı

PEPİNO DİKTİ KAZANÇLI ÇIKTI

Mersin’in Erdemli ilçesinde ilk kez tropik bir bitki olan pepino tarlası kuran çiftçi ürün hasadına başladı. 10 dönümlük pepino tarlasından, 100 ton ürün bekleniyor.

Erdemli Ziraat Odası’nın çiftçilerin alternatif ürüne yöneltilmesi üzerine başlattığı çalışmalar kapsamında kurduğu tarlada tropik bir bitki olan pepino üreten çiftçi, oturmamış pazardan dolayı yaşanan sıkıntıya rağmen daha az masrafla daha kazançlı çıkmayı planlıyor.

Erdemli’ye bağlı Sıraç Köyü'nde 10 dönüm arazi üzerinde pepino yetiştiriciliğine başlayan Mustafa Demirbaş, 33 yıldır çiftçilikle geçimini sağladığını belirterek, "Ziraat Odasının çalışmalarını takip ettim. Son birkaç yıl domatesin para etmemesi üzerine Ziraat Odasının da yönlendirmesi ile pepino üretimine başladım" dedi.

10 dönüm arazisine 8 bin kök pepino dikimi yaptığını ifade eden Demirbaş, "Dönümden yaklaşık beklentim 10 ton ürün. Toplam rekoltem ise 100 tonu bulacak gibi. İlk satışım 3 TL’den oldu ancak ortalama 2,5 ile 1,5 TL arasında fiyatlarla satış gerçekleştiriyoruz. Tek sorunumuz pazarın yeni oluşması, değilse bu üründen daha iyi gelir elde edeceğimiz ortada. Üstelikte diğer sebze ve meyvelere göre maliyeti bir hayli düşük" diye konuştu.

Diğer çiftçilere de pepinoyu tavsiye ettiğini dile getiren Demirbaş, “Bölgemiz çiftçisi eğer bu ürüne itibar gösterirse iyi bir pazar oluşturulması da sağlanacak. Ben bölgemiz çiftçisinin bu ürüne yönelmesini istiyorum. Şuan pepinoya talep oldukça iyi. Gelecek vaat eden bir ürün diye düşünüyorum. Benim tarlam bin 200 rakımında serin bir yerde. Verim gerçekten çok iyi. Havaların uygun şekilde devam etmesi durumunda güzel bir gelir getirecek” şeklinde konuştu.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ise son yıllarda çiftçilerin alternatif ürüne yönelmesi için çalışma başlattıklarını belirterek, "Düzenlediğimiz tarım gezileri ile üreticimiz alternatif ürünleri yerinde görme fırsatı buldu. Bu ürünleri beğenen çiftçimize yardımcı olduk. Ziraat mühendisi arkadaşlarımız çiftçilerimize yol gösterdi. Sıraç köyünde çiftçilik yapan arkadaşımız Mustafa Demirbaş, pepino dikimi için bizden bilgi aldı ve alternatif ürünü tercih etti. Üreticimiz bugün hasat yapıyor. Ürününü değerlendiriyor. Önceki yıl bu üreticimizin ürettiği domates olduğu gibi tarlada kalmıştı. Acı bir tablo meydana gelmişti. Ancak bugün yetiştirdiği ürünün böyle bir sıkıntısı yok" dedi.

Erdemli Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Aydın Çiftçi başkanlığındaki bilgilendirme ekibinin yeni kurulan ve hasadına başlanan tropik pepino tarlasında verim üzerine incelemelerde bulunduğunu ifade eden Dölek, alternatif ürün çalışmalarına ilçeye bağlı beldelerde ve 50 köyde sürdürmeye devam edeceklerini de kaydetti.

PEPİNO DİKTİ KAZANÇLI ÇIKTI
PEPİNO DİKTİ KAZANÇLI ÇIKTI
PEPİNO DİKTİ KAZANÇLI ÇIKTI
PEPİNO DİKTİ KAZANÇLI ÇIKTI
PEPİNO DİKTİ KAZANÇLI ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2010 Çarşamba 11:39:00
Güncelleme :29 Eylül 2010 Çarşamba 11:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?