1
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Pezmezler kaynamaya başladı

Mersin’in Mut ilçesinde yıllar önce başlatılan ve günümüze kadar süren imece usulü pekmez yapma geleneği, her yıl olduğu gibi bu yıl da yaşatılmaya çalışılıyor.

İlçeye bağlı köylerin tamamında pekmez yapımı geleneği, her yıl Ağustos ayı sonlarına doğru başlıyor. Özellikle imece usulü pekmez yapımı hala devam ediyor.

Mut'a 28 kilometre uzaklıktaki Pamuklu Köyü'nde üzümden yapılan pekmezin hikayesini anlatan İsa Özkan, "Üzümü önce naylon çuvalın içine katıyoruz. İçine bir miktarda toprak koyup çuvalın içindeki üzümü çiğniyoruz. Üzüm suyu çıkmaya başladığında durulamaya bırakıyoruz. Daha sonra durulattığımız suyu ayrı bir kazanda kaynatıyoruz. Kazanda kaynatıp durulduktan sonra büyük ocaklardaki kazana döküyor ve kaynatıyoruz buna da kestirme diyoruz" dedi.

Kazandaki kestirme üzüm suyunu kaynatıp 1-2 saat durulduktan sonra süzüp fırındaki kazanda kaynatmaya başladıklarını ifade eden Özkan, "Kazanda kaynarken devamlı savuruyoruz. Yalnız savurma işi çok hızlı ve kuvvetli yapılırsa pekmez daha kaliteli ve daha iyi oluyor" ifadesini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2012 Salı 16:02:01
Güncelleme :12 Eylül 2012 Çarşamba 09:42:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?