4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Preveze Zaferi'nin 468. Yıldönümü

Preveze Deniz Zaferi'nin 468. yıldönümü, Mersin'de Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı tarafından düzenlenen törenle kutlandı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Kültür Merkezi'ndeki törene, Vali Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Veysel Kösele, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, alt birim belediye başkanları, il müdürleri, askerler ve davetliler katıldı. 

Törenin açış konuşmaları bölümünde söz alan Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Veysel Kösele, suyun insanlığın gelişiminde hayati bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, "İnsanlığın öyküsü, suyun akmasıyla başladı. Tarih boyunca uygarlıklar ya deniz kıyısında ya da nehir kenarlarında kuruldu. Türkler açık denizlere doğru yelken açmaya başladığı zaman karşılarına ilk kez çıkan ve sonsuzluğu çağrıştıran uçsuz bucaksız mavi suların gizemli dünyasını sorgulamaya başlamışlardır. Böylece geçmişten değil geleceğe uzanacak olan köklü bir tarihi miras ve geleneğe sahip Türk Deniz Kuvvetleri yeşermeye başlamıştır" dedi. 

Türk denizciliğinin, Barbaros Hayrettin Paşa, Kılıç Ali Paşa gibi büyük amiraller ve Piri Reis, Ali Macar Reis gibi evrensel deniz haritacılığının öncüleriyle dünya deniz tarihine damgasını vurduğunu kaydeden Kösele, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Köklü bir mirasa ve geleneklere sahip Türk Deniz Kuvvetleri, bugün ulaştığı imkan ve kabiliyetleriyle Mustafa Kemal Atatürk'ün çizmiş olduğu çağdaş ve aydınlık yolda, yüce Türk ulusunun sevgi ve güveninden almış olduğu sınırsız güçle ülke ve milletimizin hak ve menfaatlerini, çıkarlarını azim ve kararlılıkla sonuna kadar savunacaktır. Bize bu zaferi yaşama zevkini tattıran kahraman denizcilerimizi, tüm şehitlerimizi tazimle Türk denizciliğini kalkınmasında hizmeti geçen başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün devlet büyüklerimizi, komutanlarımız ve mensuplarımızdan hayatta olanları takdirle şükranlarımızla, aramızdan ayrılanları ise rahmet ve minnetle anıyoruz." 

Tören, konuşmaların ardından Preveze Deniz Zaferi ile ilgili ilköğretim okullarında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle devam etti. 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı tanıtıcı "Dünden Bugüne Denizciliğimiz" isimli filmin gösteriminin ardından, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu, çocuk korosu eşliğinde çeşitli marşlar seslendirdi.
İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2006 Çarşamba 14:41:21
Güncelleme :27 Eylül 2006 Çarşamba 14:44:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?