5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Proje bilgilendirme toplantısı yapıldı

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, terör örgütlerinin çocukları eylemlerde kullanması konusunun çok iyi irdelenmesi ve incelenmesi gerektiğini belirterek, hiçbir nedenle, çocukların bu tür olaylarda kullanılamaması gerektiğini söyledi.

Bu olaylarda yer alan çocukların, üzerlerinde bıraktıkları olumsuz etkilerin tartışılması gerektiğini vurgulayan Aksoy, "O çocukların gelecekte yaşayacakları olumsuzlukların, onlar üzerindeki travmaların neler olduğunun tespit edilmesi ve kamuoyuyla paylaşılması lazım” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ile UNİCEF'in organize ettiği, "Önce Çocuklar-Çocuk Koruma Mekanizmalarının İl Düzeyinde Modellenmesi Projesi” Mersin İl Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.Proje; Adana, Ankara, Batman, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon gibi 12 ilde etkili ve bütüncül çocuk merkezli önleme, koruma ve izleme hizmetlerinin verilebilmesi için etkili ve eşgüdümlü çalışma mekanizmaları oluşturmayı amaçlıyor.

Hilton Oteli'ndeki toplantıya Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, UNİCEF Önce Çocuklar Projesi-Proje Yöneticisi Ceren Güven Güres, MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Hasan Terzi, kaymakamlar, belediye başkanları, Sosyal Hizmetler ve Sağlık Müdürlüğü yetkililer, Çocuk Mahkemesi'ne bakan savcılar, Halk Eğitim ve İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Eğitim toplantısında konuşan Vali Aksoy, “Mersin, özellikle çocuklar konusunda sorunları olan ve ona çözüm yolları aramak için bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla çalışma içerisinde olan bir İl. Özellikle Mersin'de sokakta çalışan çocuklarımız, okula gitmeyen çocuklarımız başta olmak üzere belirli sorunlarımız var” diye konuştu.

Projeyi iki boyutuyla değerlendiren Aksoy, ilk boyutunun çocukların suç işlemesini önleyecek tedbirlerin alınması, ikinci boyutunun ise, suç işlendikten sonra bu çocukların rehabilite edilmesi ve onların topluma kazandırılması olduğunu söyledi.

Mersin'de kayıtlara göre, 2006 yılında sokakta çalışan yüzlerce çocuk olduğunu, Çocuk ve Gençlik Merkezi'ne (ÇOGEM) kayıtlı bini aşan çocuk bulunduğunu belirten Vali Aksoy, selpak satan, cam silen, çöp toplayan, kağıt toplayan ve çalıştırılan yüzlerce çocuğun olduğunu ifade etti. Vali Aksoy, bu konuda ciddi bir çalışma başlattıklarını belirterek şöyle konuştu; “Mersin'de sokakta çalışan çocuğumuz kalmayacak.

Bu konuda bütün kurum ve kuruluşlarımızla ortak bir çalışma içerisindeyiz. Bu kapsamda, 'Sokakta çocukların çalıştırılması suçtur' diye Valilik emri yayınlandı. Ayrıca sokakta çalışan çocuktan alışveriş yapılması da suçtur. Vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirdik ve duyarlı davranmalarını istedik. Eğer buna rağmen çocuk hala sokakta satış yapmaya devam ediyorsa, ilgili kurumlarımız çocuğu sokaktan alıp ailesine teslim ediyor. Bu davranış tekrarlanırsa çocuğunu çalıştıran aileye ceza kesiyoruz.” Vali Aksoy konuşmasında, ekonomik sıkıntı çeken ailelere, çocuklarını sokakta çalıştırmamaları amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü aracılığı ile maddi destek sağladıklarını da hatırlattı.

Okul çağında olup da okula devam etmeyen ve sokakta çalıştırılan çocukların okula kazandırılması için, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürütülen çalışmaların ciddi şekilde devam ettiğini de belirten Aksoy, ayrıca bu çocuklara, ilgi alanlarına göre Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Çıraklık Eğitim Merkezi aracılığıyla çeşitli kurslar verildiğini kaydetti. Sokakta çalışan çocukların bir kısmının madde bağımlısı olduğunu dile getiren Aksoy, madde bağımlılığıyla ilgili maalesef rehabilitasyon merkezi bulunmadığını, bu çocukların tedavileriyle ilgili halen arzu edilen sonucu alamadıklarını belirterek, ”Devlet Hastanesi bünyesinde sadece madde bağımlısı olanlara yönelik bir birim oluşturmaya çalışıyoruz. Madde bağımlılığıyla ilgili Sağlık Bakanlığımızın çalışmaları var. Mersin'de önümüzdeki süreçte yaklaşık 800 yataklı bir entegre hastane projesi yapılacak” şeklinde konuştu.

Okul öncesi eğitime de önem verdiklerini söyleyen Aksoy, “Oku öncesi eğitimde okullaşma oranı Mersin'de yüzde 40'ları geçti. Önümüzdeki dönemde bu oranı daha üst noktalara taşıma gayreti içerinde olacağız. Suça bulaşmış çocuklarla ilgili gerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ilgili birimleri gerekse buradaki denetim ve serbestlik bürosunun çalışmalarıyla ortak bir çalışma sürdürüyoruz. Çocukların korunması ve suça bulaşmaması için eğitimlerine çok önem veriyoruz. 'Ana-Kız Okuldayız' kampanyasıyla bu gün yaklaşık 6 bin 500 kişiye ulaştık” dedi.

ÇOCUKLARIN TERÖR OLAYLARINDA KULLANILMASI

Terör örgütlerinin çocukları eylemlerde kullanması sorununa da değinen Vali Aksoy, bu konunun çok iyi irdelenmesi ve incelenmesi gerektiğini söyledi. Hiçbir nedenle, çocukların bu tür olaylarda kullanılamayacağını vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti; "Ama maalesef, 6-18 yaş arası çeşitli yaş gruplarındaki çocukların bu tür olaylarda kullanıldığını görüyoruz. Bunların bir kısmı oyun sanıyor, bir kısmı para aldığı için çıkıyor. Ama bunları kullanan, bunları yönlendiren kişiler mutlaka var. Maalesef bu Türkiye'nin bazı kentlerinde olduğu gibi Mersin'in de sorunu. Bunun Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne, İnsan Hakları Uygulamalarına, Uluslararası Antlaşmalara aykırılıklarının tartışılması lazım. Bu olaylarda yer alan çocukların, üzerlerinde bıraktıkları olumsuz etkiler tartışılmalıdır. Bu konuda bilimsel çalışmalar yapılmalıdır. Bu çok önemli bir konudur. O çocukların gelecekte yaşayacakları olumsuzlukların, onlar üzerindeki travmaların neler olduğunun tespit edilmesi ve kamuoyuyla paylaşılması lazım. Mersin Valiliği olarak eğer çocuklarımız ağır bir suç işlememişse hakkında herhangi bir işlem yapmamaya dikkat ediyoruz. Çünkü onlar bunun farkında değiller. Çocuklarla ilgili çok çekincelerimiz var.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 18:29:17
Güncelleme :6 Mayıs 2009 Çarşamba 18:33:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?