5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Psikoloji Günleri paneli

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Gödelek, her bireyin değerli olduğunun altını çizerek, insanların da ne kadar saygı görürse, o kadar başarılı olacağını savundu.

MEÜ Psikoloji Topluluğu tarafından organize edilen; 'Psikiloji Günleri' kapsamında Çiftlikköy Merkez Kampusu Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde 'Çalışma Yaşamında İnsan İlişkileri' konulu bir panel düzenlendi. Etkinlikte konuşan MEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Gödelek, yönetimin; örgüt ve çalışanı bir araya getirme süreci olduğuna dikkat çekerek, "Kimine göre yönetim, bir bilim olarak tanımlansa da o aslında bir sanattır. Çünkü yönetim, birbiriyle
çelişen iki unsuru bir arada uyumlu hale getirmektir. İyi yönetici, bireyin ve işin gereklerini bilen kişidir" dedi. Yapılan araştırma sonuçlarına işaret ederek, çalışanlar arasında yaygın olan kimi değer yargılarıyla ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Ertuğrul Gödelek, söz konusu değer yargılarını da şu şekilde sıraladı:
"Çalışanlar, yöneticilerin kendilerinden daha mutlu olduklarını düşünür. Çalıştıkları iş yerinin eskisi kadar iyi olmadığını savunur. İş yerinde adalet duygusunun zedelendiği ve sorunlarının çözümünde yönetimin kendilerine yeterince yardımcı olmadığı görüşüne sahiptir."

İş yaşamında bireysel farklılıklara dikkat çeken Gödelek, bireysel farklılıkların yanı sıra bireyin bir bütün olarak kavranması gerektiğinin altını çizerek, iş yaşamında bireylerin sadece bir özelliğine göre seçildiğini, ancak insanın bir bütün olduğunu ve üstün niteliğinin yanı sıra olumsuz birçok özelliği de kendinde barındırdığını hatırlattı. Gödelek, insanların başarı, güç ve arkadaşlık olmak üzere 3 tür güdülenmiş davranış içinde olduğu bilgisini de vererek, başarı güdüsünün açgözlülükle karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Gücü; başkalarının karar verme süreçlerini etkileme ve kontrol altına alma güdüsü olarak tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Gödelek, arkadaşlık güdüsünün de; hoşlanmak, arzulanmak duygusuna karşılık geldiğini söyledi. Gödelek, bireyin değerli olduğu görüşünü de dile getirerek, "Birey ne kadar saygı görürse o kadar başarılı olur" ifadesini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 18:37:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?