2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Ramazan davulu, 'insan hakları ihlali' kapsamında

Mersin İl İnsan Hakları Kurulu, Ramazan davulunu günümüz koşullarında ’İnsan hakları ihlali’ kapsamında değerlendirilebileceği görüşüne vardı. Kurul, bu çerçevede tavsiye kararı aldı.

Mersin Valiliği bünyesinde oluşturulan İl İnsan Hakları Kurulu, Ramazan davulu şikayetleri üzerine, sahurda davul çalınmaması konusunda tavsiye kararı aldı. Sahurda davul çalınmasının ’hastaları, çocukları, vardiyadan dönen ve sabah erken saatte işe gidecek olan çalışanları rahatsız ettiğini’ içeren 3 şikayet dilekçesi, Mersin İl İnsan Hakları Kurulu’nun 19 Ekim’de yaptığı son toplantısında ele alındı. Vali Yardımcısı Reşat Özdemir’in başkanlığındaki emniyet, jandarma, baro, adliye, milli eğitim ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan kurul, 1 saat süren toplantıda geceleri davul çalınması geleneğinin günümüz koşullarında ’insan hakları ihlali’ kapsamında değerlendirilebileceği görüşüne vardı. Kurul, merkez Akdeniz, Toroslar ve Yenişehir belediyelerine, sorumluluk alanlarında bundan sonra sahurda davul çaldırmamaları konusunda tavsiye niteliğindeki kararı yazıya bildirdi.

Kurulun aldığı bu kararı Mersin Müftüsü Mazhar Bilgin de haklı buldu. Bilgin, davulun dinde yeri olmadığını, sadece uyandırmada araç olarak kullanıldığını söyledi. Mazhar Bilgin, "Sahura kalkmak bir ibadettir ama davul çalmak veya davulla sahura kalkmak bir ibadet değildir. Sahur ibadetine uyanmak için başka bir vasıta da kullanılabilir. Davul olayı dini bir öge değildir, dini bir motif değildir. Dinle uzaktan yakına bir alakası yoktur. Ramazan davulu diye bir olay da yoktur. Bugün büyük şehirlerde, büyük apartmanların bulunduğu sokaklarda saatlerce insanları sahura kaldıracağız diye davul çalmak, hakikaten modern bir olay değil. Bence de uygun değil, çünkü insanları rahatsız ediyor" dedi. Bilgin, Ramazan gecelerinde davul çalınmasına kendisinin de karşı olduğunu, vatandaşı rahatsız ediyorsa çalınmaması gerektiğini kaydetti. Mazhar Bilgin, ancak bu geleneğin müsait yerlerde sürdürülebileceğini de sözlerine ekledi. Mersin Müftüsü Bilgin, bu tür tartışmaların Ramazan ayı dışında yapılmasının daha uygun olacağını da belirtti.

Vatandaşların bazıları da kararı desteklerken, davulcular ise "Fakir kişileriz. Bizim davulumuz çalarsa çoluğumuz çocuğumuz ekmek yer" diyerek karara tepki gösterdi.

MERSİN (İHA) -
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2004 Pazar 10:46:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?