2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Reel sektöre kredi dopingi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, dünya ölçeğinde yaşanan krizle birlikte piyasalarda daralma yaşandığını, bu noktada da imzalanan kredi anlaşmalarının da reel sektör temsilcilerine nefes aldırdığını söyledi.

MTSO ile Yapı Kredi Bankası arasında, 'Kredi Protokolü' imzalandı. MTSO Yönetim Kurulu Toplantı Salonu'nda düzenlenen törende imzalanan protokolle birlikte; oda üyelerine nakit desteğinin sağlanmasının yanında tarımsal üretim konusunda da önemli avantaj ve kolaylıklar sağlanacağı ifade edildi.

Etkinlikte konuşan Yapı Kredi Adana Perakende Bölge Müdürü İbrahim Ethem Şenol, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99.5'ini oluşturan KOBİ'lerin mevcut potansiyeliyle birlikte ülkenin bel kemiğini oluşturduğuna dikkat çekerek, KOBİ'lerin katkısının ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimi açısından da oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

Ancak bugün gelinen noktada KOBİ'lerin kredi pazarından aldığı payın hala yeterli seviyeye gelmediğini ifade eden Şenol, "Bu durum bankamızı 'KOBİ Bankacılığı' alanında daha esnek yaklaşımlar getirmeye yönlendirmiştir. Üretimde kalite ve ürün çeşitliliği sağlamayı amaçlayan ama finansman yetersizliği nedeniyle gelişmiş teknolojilere sahip olmayan ve üretim yöntemlerini geliştirmeyen KOBİ'lerin çeşitlilik arz eden yatırım ve işletme ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte kredileri uygulamaya koymayı amaçlıyoruz. Bir bakıma onları yatırıma teşvik ediyoruz" dedi.

2003 yılından bu yana geçen 5 yıllık zaman diliminde; Türkiye genelinde 100'ün üzerinde Ticaret ve Sanayi Odası ile protokol imzaladıklarına dikkat çeken Şenol, MTSO ile yapılan anlaşmayla birlikte yerel girişimcilere özel indirim ve faiz oranları uygulanacağını, bununla birlikte asıl amaçlarının da oda üyelerinin yatırımlarına destek verilerek, işletme finansmanları için fon sağlamak olduğunu dile getirdi. Sadece bununla da sınırlı kalmayacaklarını, ticaret hayatını kolaylaştıran çözümlerin de oda üyelerine sunulacağını anlatan Şenol, fonların etkin ve verimli kullanılmasıyla birlikte günlük nakit akışının verimli bir şekilde sürdürülmesini kolaylaştırıcı hizmetlerin de sunulacağını belirtti.

Sağlanan işbirliğiyle birlikte KOBİ'lerin; Yapı Kredi Bankası'nı 'stratejik ortak' olarak görmelerini isteyen Şenol, KOBİ'lere hizmet verebilmek için özel eğitimlerden geçmiş ve bin 100 kişiden oluşan KOBİ Portföy Yönetmenleri ile birlikte eskisinden daha güçlü bir şekilde girişimcilerin hizmetinde olduklarını, hayata geçirilen atılımların da Yapı Kredi'nin 'KOBİ Bankacılığı' alanındaki gücünü daha da pekiştirdiğini söyledi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik krizin Türkiye'yi de etkilediğini, yaşanan pazar daralmasının reel sektör temsilcilerini zora soktuğuna dikkat çekti. Aşut, Yapı Kredi ile imzalanan protokolün oldukça önemli bir gelişme olduğunu belirterek, söz konusu protokolün de oda üyelerine bir nebze de olsa nefes aldıracağını savundu. Protokolün sadece nakit desteğiyle sınırlı kalmadığının altını çizen Aşut, tarımsal üretim, traktör, tarım makineleri, seracılık, sera yapımı, ticareti araç gibi çok geniş bir yelpazeyi içerdiğini dile getirdi. Aşut, yaşanan pazar daralmasına karşı kredi desteğinin oldukça önemli olduğunu, bu durumun reel sektör temsilcileri için moral ve motivasyon olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile Yapı Kredi Adana Perakende Bölge Müdürü İbrahim Ethem Şenol arasında protokol imzalandı.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 16:50:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?