2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Rehabilitasyon çalışmaları sürüyor

Mersin'in Gülnar ilçesinde yaklaşık 2 ay önce meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği orman yangının yaraları sarılıyor.

Yanan ormanlık alanlarda Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan rehabilitasyon çalışmaları da devam ediyor.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından özellikle büyük yangınlardan sonra yapılacak ormanlaştırma çalışmalarının, daha etkin bir şekilde yapılması amacıyla hayata geçirilen, 'Yanan Ormanlık Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dayanıklı Ormanlar Tesisi Projesi' (YARDOP) kapsamında Orman Genel Müdür Yardımcısı Ali Yılmaz, Gülnar'da meydana gelen orman yangını alanında incelemelerde bulundu. Yılmaz'a, Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgil, Silvikültür Daire Başkanı Mustafa Kılıç ve Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara da eşlik etti.

Burada bir açıklama yapan Ali Yılmaz, yanan orman sahalarının yeniden ormanlaştırılması için gerekli çalışmaların başlatıldığını, bu konuda herhangi bir sorun ya da sıkıntıyla karşılaşmadıklarını söyledi. Yılmaz, "Yanan orman sahaları yeniden ormanlaştırılacak. Belki bu zaman alacak ama yanan ormanları yeniden oluşturmak kolay değil. Bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için de gerekli tedbirleri aldık" dedi.

Silvikültür Daire Başkanı Mustafa Kılıç da, yanık sahada yaptığı incelemede YARDOP ile yanan alanların rehabilite edilmesiyle birlikte dikilecek ağaç türleri fidanlarının cins ve kalitesi ile ekilecek tohumlar konusunda açıklamalarda bulundu. Yanan orman sahalarında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında; alan üzerindeki yanmış materyallerin temizlendiğini bunun yanında gerekli altyapının da oluşturularak yol, depo ve tesislerin düzenlemesi yapıldığını kaydeden Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara ise, yapılacak ağaçlandırma ve tohum ekim çalışmalarında hangi metotların kullanılacağının tespit edildiğini belirtti.

Gözükara, söz konusu çalışmalarla ilgili olarak mali bilançonun da çıkartıldığını ifade ederek, olası bir orman yangınına karşı da ateşe karşı dayanıklı ve orman yangınını yavaşlatıcı bir özelliğe sahip harnup, zeytin, çınar, zakkum, badem, ceviz, akasya ve dikenli incir gibi bitkilerin de toprakla buluşturulacağını kaydetti. Gözükara, Gülnar'daki orman yangınıyla birlikte zarar gören ormanlık alanların da en geç 2009 yılının Mart ayına kadar ormanlaştırılacağının da bilgisini verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 11:33:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?