2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Rehin şoför ailesine kavuştu

Sabah saat 05.00 sıralarında Mersin’deki evine gelen Top’u eşi Fatma Top (30) ve çocukları Yeliz (14), Yeşim (12) ile 1.5 yaşındaki Yadigar göz yaşları içinde karşıladı.
Atahan Lojistik firması adına Irak’taki ABD birliklerine yük götürdükten sonra dönüş yolunda 3 Ağustos 2004 tarihinde silahlı bir grup tarafından rehin alınan Mersinli TIR Şoförü Tahsin Top, yaklaşık 2 aylık bir esaretin ardından Mersin’de ailesi ile buluştu. Sabah saat 05.00 sıralarında Halkkent Mahallesi’ndeki evine gelen Tahsin Top’u eşi Fatma Top ile çocukları ve yakınları karşıladı. Babalarının hasretini çeken çocukları, Tahsin Top’un boynuna sarılarak dakikalarca öptü. Küçük kızı Yadigar’a kucağına alan Tahsin Top ise ailesine sağ salim kavuştuğu için oldukça mutlu olduğunu belirtti.

Gazetecilere kaçırılma anını anlatan Tahsin Top, 24 Temmuz tarihinde Irak’a giriş yaptığını, yükünü boşaltıp döndüğünü sırada 3 Ağustos günü silahlı bir grup tarafından rehin alınarak gözlerinin bağlandığını ardından kendisine dini konularda çeşitli konularda sorular sorulduktan sonra bir eve götürüldüğünü belirtti. İlk götürdükleri evde kendisini bir ailenin yanına yerleştirdiklerini belirten Top, "Rehin kaldığım süre içerisinde tam 3 ev değiştirdik. 2 evin arası 40 km idi. İkinci gittiğimiz ev çok lükstü. Dubleks ve tribleks evler vardı. Son derece ilgi gösterdiler. Benim orada çektiğim tek şey korku ve hasret idi. Duşum vardı, yeme içme çok iyiydi. Bana çok iyi baktılar. Odalar klimalıydı. Tek sorunum hasretti" dedi.

Ailesi ile haftada bir kez uydu telefonu ile görüşmesine izin verildiğini anlatan Top, "Beni kaçıranların arasında bir Türkmen vardı. O ’biz Şii’yiz’ diyordu. Beni rehin tutan 8 kişinin hepsi silahlıydı" diye konuştu. Bayrağını, toprağını, eşini, çocuklarını her şeyini özlediğini ifade eden Tahsin Top, "Allah kimseyi oraya düşürmesin. Daha önce hiç Irak’a gitmemiştim. Gitmekte istememiştim. Ama şartlar zorladı. Buraya dönebileceğimi hiç tahmin etmiyordum. Akşamdan sabaha kadar çok dualar ettim. Allah’ım beni yuvama çocuklarıma kavuştur derdim. Zaten 49 gün doğru düzgün uyku yüzü görmedim. Kalkardım yüzümü yıkar gelirdim kahvaltım hazırdı. Duşumu alır, kahvaltımı yapardım. Bana bu yönden bakımları çok iyiydi" şeklinde konuştu.
Kendisi için istenen 40 bin dolarlık fidyenin ödenip ödenmediği konusunda bilgisinin olmadığını da ifade eden Top, 49 gün 49 dakika öleceği anı beklediğini kaydetti. Kendisini kaçıranların oranın yerli halkı olduğunu tahmin ettiğini dile getiren Tahsin Top, 20 gün önce kendisini bırakacaklarını söyledikleri zaman, Kur’an-ı Kerim hediye ettiklerini, saat aldıklarını hatta evine götüreceği çayı bile verdiklerini belirterek, "Babalarının evine götürüp oradan bırakacaklardı. Ancak bu sırada ABD askerleri çevrede çok yoğun güvenlik önlemi almıştı. Sonradan vazgeçtiler" dedi.

KENDİMİ TATİLDE GİBİ HİSSEDİYORDUM
Rehin tutulduğu 49 gün süresince son derece rahat olduğunu ve her türlü bakımının son derece iyi bir şekilde yapıldığını söyleyen Top, kaldığı bütün evlerinin klimalı olduğunu, sık sık yemekte tavuk ve pirinç pilavı verdiklerini söyledi. Serbest bırakılmadan kısa süre önce kendisini 3. bir eve götürdüklerini kaydeden Top, "Burada beyaz sakallı biri bana işaretle (ben İran’da 6 sene rehin kaldım. Hep dua ettim sen de dua et) dedi. Bana namaz surelerini okuttu. Namaz kılmıyordum, çünkü kendileri de kılmıyordu. Sadece bir kişi namaz kılıyordu. 9 kişi vardı onlardan sadece bir tanesi kılıyordu" diye konuştu. Kendisini kaçıranların tahminince Irak’ın yerli halkı olduğunu söyleyen Tahsin Top "Savaşı fırsat bilip böyle şoförleri rehin tutup fidye istiyorlar. Öyle örgüt olsa idi beni öldürürlerdi ya da en azından eziyet verirlerdi. Ben orada kendimi tatilde gibi hissediyordum. Bana son derece iyi baktılar. Hatta bir defasında yemeği onlar eliyle yiyordu. Ben bir sefer kaşık istedim. Adam ailesine kızdı (niye getirmediniz) diye. Evin içinde gayet hürdüm. Hiç elimi kolumu bağlamadılar. İstediğim her an kaçabilirdim. Ama nereye kaçacaktım. Çölde aç susuz ölürdüm. Polisine de güvenmiyordum. Kendi polisleri şoförleri yakalayıp mafyaya satıyorlarmış" şeklinde konuştu. Top, rehin tutulduğu bölgenin tahminen Samara yada Felluce’de olduğunu belirtti.
Top’un eşi Fatma Top, çok mutlu olduğunu ve mutluluğu diğer şoför ailelerinin de tatmasını istediğini belirtirken, çocukları da "Allah dualarımızı kabul etti" dedi.

MERSİN (İHA) -
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2004 Perşembe 10:19:00
Güncelleme :24 Eylül 2004 Cuma 00:46:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?