4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Rekolte düştü, zeytin zamlandı

REKOLTE DÜŞTÜ, ZEYTİN FİYATLARI ZAMLANDI

Rekolte düştü, zeytin fiyatları tavan yaptı. Geçen yıl sadece Çukurova Bölgesi'nde yaklaşık 150 bin ton zeytin rekoltesine ulaşırken, söz konusu rakam bu yıl 75 bin tona geriledi.

Düşen rekolte fiyatlara da olumsuz yansırken, zeytin fiyatları geçen yıla göre yüzde 75 oranındaki zamlarla satışa sunuldu. Piyasadaki zeytinlerin de ay sonuna kadar tükenmesi bekleniyor.

Rekoltenin bu yıl kuraklık ve yağışların azalması gibi nedenlerden dolayı gerilediğine dikkat çeken Mersin Zeytinciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Parlak, yaşanan tüm bu olumsuzluklarla rekoltenin 2009 yılına oranla yüzde 50'lik bir düşüş gösterdiğini anlattı. Geçtiğimiz yıl Mersin'i de kapsayan Çukurova'da yaklaşık 150 bin ton zeytin toplandığını ancak bu yıl söz konusu rakamın 75 bin tona gerilediğini dile getiren Parlak, bu durumun aynı zamanda fiyatların da artmasına neden olduğunu söyledi.

Bugün pazarda satışa sunulan zeytinlerin çeşidi ve özelliklerine göre de 2 ile 4 TL arasında alıcı bulduğu bilgisini de veren Parlak, söz konusu rakamların yine geçen yıla göre yüzde 75 oranında bir artış gösterdiğini vurguladı.

Pazarda her keseye ve her bütçeye uygun zeytin çeşidi olduğunu ifade eden Parlak, buna göre gelir seviyesi düşük kesimlerin daha çok 'ucuz' zeytine yöneldiğini belirterek, pazarda en çok rağbet gören ürün çeşidininse Ayvalık-Sarıulak, Domat-Sarıulak ve Gemlik zeytini olduğunu dile getirdi. Ayvalık-Sarıulak 2 ile 4 TL arasında satışa sunulurken, Domat-Sarıulak türü zeytinin de 3 ile 4 TL'den alıcı bulduğunu kaydeden Parlak, bunun yanında Gemlik siyah zeytininin 3 ile 4 TL'den, Tarsus topak türü zeytinin 3

TL'den, Ayvalık türü siyah zeytinin 3 TL'den, yeşil Gemlik zeytininin 2,5 TL'den, Edremit-Memecik türü zeytinin de 2,5 TL'den piyasaya sürüldüğü bilgisini verdi.

Fiyatların her geçen gün arttığının altını çizen Atilla Parlak, ürün bolluğu nedeniyle geçen sene esnafın elinde zeytin kaldığını ancak bu yıl ürünün az olması nedeniyle ay sonuna kadar piyasada zeytin bulabilmenin pek de mümkün olmayacağı görüşünü savundu. Bu yıl 500-600 tonluk bir satış beklediklerini açıklayan Parlak, pazarın da kasım ayı sonu itibariyle kaldırılacağını söyledi. Gelecek yıl rekoltede hayal kırıklığı yaşamamak için üreticileri bilgilendirme adına eğitim çalışmaları yapacaklarını ve

onları salma sulama yerine damlama sulama yapmaya özendireceklerini anlatan Parlak, bu konudaki girişimlerinin sürdürüldüğünü de sözlerine ekledi.

REKOLTE DÜŞTÜ, ZEYTİN FİYATLARI ZAMLANDI
REKOLTE DÜŞTÜ, ZEYTİN FİYATLARI ZAMLANDI
REKOLTE DÜŞTÜ, ZEYTİN FİYATLARI ZAMLANDI
REKOLTE DÜŞTÜ, ZEYTİN FİYATLARI ZAMLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2010 Perşembe 15:07:01
Güncelleme :4 Kasım 2010 Perşembe 15:48:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?