4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Renkli karnabaharlar şaşırttı

RENGARENK KARNABAHARLAR

Bir üniversite öğrencisi, master ödevi için farklı renklerde karnabaharlar yetiştirdi.

Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Hakan Çopur, Mersin'in Erdemli ilçesinde, Esenpınar beldesi ve Karaahmetli köyünde farklı renklerde karnabaharlar üretti. Renkli karnabaharı ilk kez gören çiftçiler hayretler içinde kaldılar.

Master ödevi için araştırma yaptığında ıslah edilmiş renkli karnabaharlarla karşılaştığını belirten üniversite öğrencisi Hakan Çopur, "Araştırmamda renkli karnabaharlar hoşuma gitti. Ülkemizde bizim üreticilerimizin de yetiştireceğini düşündüm. Araştırdım, tohumlarını temin ettim. 10 ağustos'ta tohumlarını çimlendirerek 20 eylülde de fidelerini üreticilerimizin müsaadesi ile tarlaya diktim" dedi.

Karnabaharın hep beyaz renkte olduğunun bilindiğini ancak yaptığı çalışmaların bölgede renkli karnabahar da üretilebileceğini gösterdiğini ifade eden Çopur, "Beyaz karnabahara alternatif olarak fıstık yeşili, mor, turuncu, yeşil ve hatta kırmızı karnabahar da yetiştirilebilir. Örneğin turuncu olan, havuçtaki değerlerin hepsini taşıyor, diğerleri de aynı şekilde. Renkleri insanların beslenmesinde artı bir özellik olarak da sunmak istedim" diye konuştu.

Renkli bitki içinde bunlara rengini veren pigmentlerin bulunduğunu anlatan Çopur, "Onlara rengini veren renk pigmentlerinin insan vücuduna faydalı olduğu biliniyor. Örneğin mor olan bitkinin rengini veren mor pigmentlerin kanserli hücreleri baskı altında tuttuğu bilimsel olarak da araştırılıyor. Burada acaba mor karnabahar tüketerek, insanlar kanserli hücrelerini baskı altında tutabilirler mi sorusuna yanıt olarak bilimsel çalışmalar da yapılabilir. Yine turuncu karnabaharda havuçtaki gibi rengini veren pigmentler insana faydalı" dedi.

Renkli karnabaharları insanlara ilk kez sunduğunda hayret uyandırdığını ve kendisine daha çok GDO'su ile oynanıp oynanmadığını sorduklarını hatırlatan Çopur, "Kesinlikle GDO'su ile oynanmamış bir üründür. Çünkü çok ticari bir anlam ifade etmiyor. Bunlar ıslah yolu ile elde edilmiştir. İnsanların beslenmesinin daha iyi hale nasıl gelebileceği, hastalığa yakalanma riskinin nasıl düşürebileceği sorularının yanıtı olarak doğuyor bu ürünler. Bu ürünlerle beslenme yolu ile insanların sağlığı iyi düzeye çıkartmak hedefleniyor" şeklinde konuştu.

Aynı zamanda Erdemli İlçe Tarım bünyesinde de çalıştığını dile getiren Çopur, "Bu çalışmanın bölge çiftçisine iyi bir alternatif olacağını düşünüyorum. Hasadını gerçekleştirdiğimiz ürün gayet sağlıklı. Hatta normalinden daha lezzetli olduğunu da söyleyebiliriz" dedi.

Renkli karnabaharları ilk kez gören ve tadına bakan çiftçilerden Raziye Altuner, "Biz daha çok beyaz karnabahar üretiyor ve piyasada satışa sunuyoruz. Doğrusu şaka gibi geldi. Mor var, yeşil var, turuncu var. Bu karnabaharın tadı da beyazdan daha lezzetli gibi geldi" diye konuştu. Şuayip Oğuz ise ilk kez böyle renkli karnabahar gördüğünü, tadının bölgede yetiştirilen beyaz karnabahara göre daha lezzetli olduğunu söyledi.

RENGARENK KARNABAHARLAR
RENGARENK KARNABAHARLAR
İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2010 Pazartesi 10:00:02
Güncelleme :25 Ocak 2010 Pazartesi 12:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?