2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Ressam Akça'nın ölüm yıldönümü

Türkiye'nin en önemli naif ressamları arasında yer alan Doğan Akça, ölümünün 1. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılacak.

Naif resim sanatının Türkiye'deki az sayıdaki özgün temsilcilerinden biri olarak gösterilen Akça'nın ölüm yıldönümü kapsamında, 1 Kasım Cumartesi günü İçel Sanat Kulübü Müfide İlhan-Ayşe Uğural Görsel Sanat Merkezi'nde bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek.

Etkinlikler kapsamında açılacak sergiyle birlikte Doğan Akça adına hazırlanan, 'Masalını Boyayan Ressam: Doğan Akça' isimli ressamın hayatından kesitler sunarak ressamın sanat anlayışını ve hayata bakış açısını anlatan kitabın da tanıtımı gerçekleştirilecek.

Semihi Vural ve Meriç Alkan tarafından kaleme alınan kitabın aynı zamanda bir anı, resim sanatını bir yaşam biçimi olarak seçmek isteyenler için yaşamı örnekleyen bir derleme olmasının yanında, Mersin kent tarihi açısından da önemli bir belge olduğuna dikkat çekildi.

Kitapla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Semihi Vural, "Kitapta ressam Doğan Akça'nın dostlarından, yol arkadaşlarından çeşitli yorumlar, anılar, belgeler yer alıyor. Bu bilgiler bir günce gibi zaman dizini olarak toplanınca bir Doğan Akça tarihi çıktı ortaya. Doğan Akça anısına hazırlanan kitap, İçel Sanat Kulübü, Martı Kitapevi ve Betik Sahaf Kitapevi'nden temin edilebilir" dedi.

Öte yandan, anma etkinlikleri kapsamında; bugüne kadar Mersin'in yanı sıra İstanbul, Ankara, Adana ve Bodrum'da kişisel sergiler açarak karma resim sergilerine de katılan ressam Doğan Akça adına resim ve fotoğraf sergisi de düzenlenecek. Akça'nın son sergisindeki koleksiyonundan toplam 16 eserin yer aldığı çalışmaların, Mersin Fotoğraf Derneği (MFD) Başkanı Mustafa Eser'in 'Doğan Akça Portreleri' adını verdiği fotoğraflarla birlikte sergileneceği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 13:51:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MURAT GÜNEYLİGİL IP: 212.253.10.xxx Tarih : 5.04.2012 10:36:32

 sevgili dostlar,ressamlar, vefatını şu ana 5 nisan 2012 de öğendim .ışılklar içinde yatsın .harika bir insandı ...ben onu yıllar önce atölyesinde ziyaret etmiş tanışmıştım...kız kalesinin naif bir resmini çalışıyordu...o resim asal gözlerimin önünden gitmez ve o resme daima sahip olamak isterim....onu saygıyla anıyorum.....