3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

'Rest çekme lüksümüz yok'

Mersin Tarım İl Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, “Rusya'ya rest çekme gibi bir lüksümüz yok” dedi.

Oluğ, üreticilerin ilaç kalıntılarına karşı eğitilmeleri ve ilaç kullanımının kayıt altına alınması konusunda Erdemli'nin Aydınlar köyünde düzenlenen toplantıda, Rusya'nın, Türkiye'den yaş sebze ve meyve ithalatını durdurduğunu açıkladığı günden buyana sorunu aşmaya çalıştıklarını söyledi.

Rusya'dan gelen bir heyetinin Mersin ve Erdemli'deki çeşitli bahçelerde incelemelerde bulunduğunu belirten Oluğ, tarım ürünlerinin elde kalmaması için mutlaka kullanılan ilaçların dozu konusunda uzmana danışılması gerektiğini ifade etti.


Oluğ, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 35'inin Rusya'ya gerçekleştirdiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Defalarca üreticilerimize özellikle hasat döneminde kullanılan ilaç aralıklarına dikkat edilmeli dediysek de, bunu göz ardı edenler yüzünden ürünlerimiz kapılardan geri dönüyor. Bundan hem ülke hem de üreticimiz zarar ediyor. Rusya'nın kriterleri artık çok ağır. Biz kendimize güvensek, ürünlerimizde ilaç kalıntısı bırakmasak ürettiklerimizi çok rahat diğer dünya ülkelerine pazarlarız. Maalesef üretimde yaptığımız bilinçsiz hatalar nedeni ile en büyük pazarımızı elimizden kaçırmak üzereyiz. Pazarımızı elden kaçırmamak için dikkatli üretim yapmalıyız. Rusya'ya rest çekme gibi bir lüksümüz yok.”

Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği (ERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt da Rusya ile başlayan krizin yanı sıra üreticilerden kaynaklanan krizlerin de bulunduğunu söyledi.

Narenciye ve sebze üretiminde kayıtlı üretim yapmanın şart olduğunu ifade eden Kurt, üreticilerin ilaç kullanma işlemlerini bilmeyenlerin bulunduğunu söyledi.

Kurt, şöyle konuştu:
“Eğer Rusya bize kapısını açmaz ise limon 20 YKr'yi, domates ise 35 YKr'yi geçmez. Türkiye'nin ürettiği 3 milyon ton yaş meyve ve sebzenin 1 milyon tonunu Rusya'ya satıyoruz. Rusya'yı ve AB ülkelerini ikna edemezsek halimiz perişan. Kayıt altına alınmayan ürünlerimiz var. Rusya'da AB ülkeleri bizden kayıt sistemini soruyor.”

Erdemli Kaymakamı İsmail Demirhan'ın konuşma yaptığı toplantıya çok sayıda üretici katıldı.

AA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 17:30:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?