4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Resul Akay Mersin'de

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarının kabul edilmesinin, Türk milletinin hak etmediği bir karar olduğunu söyledi. 

BASK Mersin İl Temsilciliği tarafından Kervan Düğün Salonu'nda verilen iftar yemeğine katılan Resul Akay, burada yaptığı konuşmasında, sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısı ve kamu çalışanlarının durumunu değerlendirdi. Fransız Parlamentosu tarafından meclis kurulunda kabul edilen yasa tasarısının kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirten Akay, geçmişinde soykırım ve soykırıma imkan veren bir tutum içindeki Fransa'nın bu yasayı onaylamasının hiçbir hükmü bulunmadığını ifade etti. Akay, "Ermeni soykırımını inkarını suç sayan yasa tasarısı, Fransız meclis genel kurulunda kabul edildi. Bu karar Türk milletinin hak etmediği bir karardır. Bu bölgede yaşayanlar çok iyi bilir ki, Fransızlar hemen hemen bu bölgenin tümünde, Ermenileri Türklere karşı kışkırtarak katliama sebep oldular. Bir vebal varsa bu işin içinde, bunun sorumlusu Fransızlardır. Böyle bir ülkenin aldığı böyle bir kararın hiçbir hükmü yoktur. Ama bu rahat olmamız anlamına gelmiyor. Sözde soykırımı tanıyan 19 ülke var ve bu ülkelerde yasalaşmıştır. Bu nedenle soykırımın söz konusu olmadığını anlatmak zorundayız. Hükümet hızla ciddi bir biçimde lobi çalışması yapmak zorundadır" dedi. 

Konuşmasında kamu çalışanlarının haklarına değinen Akay, kamu görevlisi olmadan bir devletin hayatını sürdürmesinin mümkün olmadığını, hükümetlerin bunu anlamaları gerektiğini söyledi. Gelen geçen hükümetlerin iktidarda kalmak istiyorsa kamu görevlilerinin sorunlarını çözmek zorunda olduğunu dile getiren Akay, "Bunu bilmedikleri için 58 tane hükümet geldi geçti. Kamu görevlilerine düşük maaş vererek bütçe açıkları kapatılamadı. Maaşlar az tutularak Türkiye'nin borçları ödenemedi ve yatırım yapılamadı. Hükümetlerin kamu görevlilerine şaşı bakması aynı zamanda vatandaşı şaşı bakılması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla 4. yıl sonunda yapılan yüzde 4'lük artışlar kamu görevlilerinin hiçbir sıkıntısına derman olmayacak artışlardır" diye konuştu. 

Kamu görevlilerinin içinde bulunduğu sıkıntılarının tek sorumlusu olarak Hükümeti göstermenin de doğru bir yaklaşım olmayacağını kaydeden Akay, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Mesele sadece Hükümete yüklenerek çözülmüyor ama. Birde bu Hükümetin karşısında oturan bizim sendikacı arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın da bu konuda kusurları oldu. Birbirleri ile uyumlu hareket edemediler. Masada birbirleri ile uğraştılar. İşin temelinde birde böyle çarpık anlayış yatmaktadır. Ne yazık ki bunlar memurların ekonomik ve sosyal refahlarını yükseltmek yerine siyasi merkezlerin emri doğrultusunda hareket ediyorlar. Onun için böyle oluyor. 4 yılın sonunda memurlar Hükümetten iki şey bekliyorlardı, bunlardan biri; maaşlarının ortalama yaşam düzeyini karşılayacak bir seviyeye çıkarılması, diğeri ise haklarının koruna bilmesi adına grevli toplu sözleşmeli sendikal haklar. Ancak artık memurlar bu Hükümetten ne maaşlarının yükseltilmesini nede haklarının korunmasını beklemiyor. Ümitler tamamen bitmiştir. Bizde kamu çalışanları olarak bunları bilerek hareket etmeliyiz. Bizi 4 yıl boyunca aldatan ve kandıran bir biçimde hareket eden bu anlayışa karşı gerekli demokratik reflekslerimizi ortaya koymalıyız." 

Verilen iftar yemeğine BASK Mersin İl Temsilciliği, sendika üyeleri ve aileleri katıldı.
iha
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2006 Cuma 22:42:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?