3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

'Ris-Mersin Projesi' model oldu

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından (MTSO) Türkiye'de bir ilk olarak başlatılan 'Ris-Mersin Projesi'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de uygulanacağı bildirildi.

MTSO'dan yapılan açıklamada, yıllardır aşırı göç, düzensiz kentleşme, ekonomik krizler gibi küresel dünyadan kopuk kendi içinde yaşayan Mersin'in oluşturduğu inovasyon stratejisinin Bursa, Eskişehir, Kütahya, Kırşehir, Samsun gibi illere örnek olurken, benzer sorunları yaşayan KKTC'nin de ilgisini çektiği ifade edildi. Yıllardır Rum kesiminin tacizci politikaları, ekonomik ambargolar ve siyasi baskılarla Doğu Akdeniz'de beklediği fırsatı yakalayamayan KKTC'nin, bölgesel inovasyon çalışması uygulamaya karar verdiği belirtilen açıklamada, bu konuda MTSO ile bilgi alışverişi yapmak üzere KKTC'ne bir heyet davet edildiği kaydedildi.

Kıbrıs Ticaret Odası ve ilgili bakanlıklarla bu konuda görüş alışverişinde bulunmak üzere KKTC'ne giden MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Karteper, önümüzdeki günlerde Kıbrıs'ın stratejik öneminden dolayı dünya ile entegrasyonunda önemli gelişmeler yaşanacağını dile getirerek, yavru vatanın bu değişimlere hazırlıklı olması için MTSO olarak üstlendikleri sorumluluğun bilinciyle hareket ettiklerini belirtti.

Her alanda süratli bir değişimin yaşandığı günümüzde ülkelerin kendi refah seviyelerini yükseltmek istediğini ve bu çerçevede eğitim, sağlık ve ekonomi alanlarında ilk sıralara tırmanma mücadelesi verdiğine dikkat çeken Karteper, "Bu mücadelenin ana öğesini ve kalkınmanın temelini hiç şüphesiz teknoloji üretebilen ve bilgiye sahip olan yüksek seviyede eğitilmiş toplumlar oluşturmaktadır. Bilgiye sahip olmak ve bu bilgiyi teknoloji üretimine dönüştürebilmek için de kamu kuruluşlarına, üniversitelere ve sanayiye önemli görevler düşmektedir. Odaların önemli görevlerinden biri de bulundukları şehrin ekonomik hayatını, ana aktörlerin katılımıyla belirledikleri rotada küresel rekabete taşımaktır. MTSO, gerilemeye başlayan şehrin ekonomisini nasıl yükseltebileceğinin araştırmalarını yaparken, küresel ölçekte inovasyon kavramı gündemimize girmişti. ODTÜ Teknokent, Mersin Üniversitesi, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ile ortak bir proje hazırlayarak, bölgesel inovasyon stratejisini yazmak üzere Avrupa Birliği'nden fon kazanımını sağladık. Şimdi Mersin'in küresel rekabet için gerçekleştirdiği bu deneyimini,
özellikle ekonomik büyümeyi ve sosyal dönüşümü inovasyonla sağlamak isteyen Kıbrıs'la paylaşmak istiyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 14:42:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?