2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Ruslar, Silifke domatesi yiyor

Mersin'in Silifke ilçesinden Rusya'ya günlük 100 ton domates ihraç edildiği bildirildi.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, Örenköy'de ihracat yapan firmaların paketleme tesislerindeki incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada, Örenköy, Kocaoluk, Yenibahçe, Cambazlı, Öztürkmenli, Seydili, Yeğenli, Sömek, Hüseyinler, Ovacık, Keşlitürkmenli, Şahmurlu, İmamlı, Ovacık, Sarıaydın köyleri ile Uzuncaburç beldesinde domates üretimi yapıldığını ve ekim ayının sonuna kadar sürecek hasat dönenimde 10 bin 500 dönüm araziden 150 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.

Geçen yıl domatesin kilosunun 60-70 YKr arasında değişen fiyattan satıldığını hatırlatan Gün, bu yıl ağustos ayının 15'inden sonra başlayan hasat döneminde buyana domatesin ihraç edilmemesi nedeniyle 25 kiloluk bir kasa domatesin 50 YKr'ye bile alıcı bulamadığını kaydetti.

Ancak Rusya'ya ihracatın başlamasıyla birlikte domatesin kilosunun 25 YKr'ye yükseldiğini belirten Gün, "Günlük ortalama 180 ton civarında domates hasadı yapılıyor ve bunun 100 tonu Rusya'ya ihraç edilirken, kalan 80 tonu ise iç piyasada İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin değişik illerine gönderiliyor. Fiyatların önümüzdeki günlerde artarak geçen yılki fiyatlara ulaşmasını tahmin ediyoruz" dedi.

İhracatlık domateste kalitenin önemine vurgu yapan Gün, "Tam olgunlaşmış domatesler yola dayanıklı olmayacağı için ihraç etmek mümkün değil. Üreticilerimiz ihracatlık domatesi toplarken, ala çakır diye tabir edilen tam olgunlaşmamış hafif yeşilimsi ürünleri hasat etmeye dikkat etmeliler. Çünkü bu domatesler Rusya'ya gidinceye kadar tamamen kızarıyor. Bu konuda da üreticilerimizin hassas davranmasını istiyoruz" diye konuştu.

İhracat olmadığı için sezona ümitsiz başladıklarını belirten üreticiler ise, 1 kilo domatesin 20 YKr'ye mal olduğunu, şuanda ancak üretim maliyeti ve işçi parasını karşılayabildiklerini, önümüzdeki günlerde fiyat artışı olması halinde para kazanma şansını yakalayacaklarını söyledi.

Örenköy'de oluşturulan domates seçme ve paketleme tesisinde çalışan kadınlar ev ekonomisine büyük katkı sağlıyorlar. Günlüğünü 20 YTL'den çalışan Örenköy ve civar köylerden gelen genç kızlar ve kadınlar 35-40 gün boyunca devamlı iş imkanı buluyor. Günlük 100 ton ihracata ve 80 tona yakın da iç piyasaya domates paketleyen genç kızlar ve kadınlar, ihracatın başlamasından dolayı memnun olduklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 14:26:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?