4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Rusya'da 'Tarkan açılımı' tuttu

RUSYA'DA 'TARKAN AÇILIMI' TUTTU

Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) tarafından Rusya'ya gerçekleştirilen narenciye ihracatının arttırılması noktasında hayata geçirilen tanıtım kampanyasında hedefe ulaşıldığı bildirildi. Tarkan'ın da sahne aldığı reklam çalışmalarına bağlı olarak narenciye ihracatının miktar bazında yüzde 39, değer bazında da yüzde 33'lük artış gösterdiği açıklandı.

Gelişmeleri değerlendiren Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı ve NTG Başkanvekili Ali Kavak, 2009 yılı Türkiye genelinde gerçekleştirilen ihracat rakamları bazında ele alındığında yaş sebze-meyve sektöründeki ihracatın diğer sektörlerin aksine artış gösterdiğini anlattı. Yaş sebze-meyve sektörünün söz konusu dönemde ihracatını en fazla arttıran ikinci sektör olduğuna dikkat çeken Kavak, zeytin ve zeytinyağı sektöründe yüzde 12'lik artış yaşanırken, yaş sebze-meyve sektöründeki artışın ise yüzde 11

seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı. 2009 yılı için öngörülen yüzde 10'luk artışı aşmanın haklı mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Kavak, global krize rağmen elde edilen bu rakamın hem tarımın Türkiye açısından önemini ortaya koyduğunu, hem de çiftçi ve ihracatçıların kendine olan güvenini arttırdığını savundu.

Aynı zamanda Akdeniz Yaş Sebze-Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olan Kavak, "Birçok sanayi işletmesinin kapanarak işsizliğin arttığı, morallerin bozulduğu bu kriz döneminde yaş sebze-meyve sektörünün artan ihracat rakamları hem ülkemiz hem istihdamın yüksek olduğu tarım sektörü için can simidi olmuştur" dedi.

Narenciye ihracatıyla ilgili olarak değerlendirmelerde de bulunan Ali Kavak, narenciyenin ilk kez 2009 yılında sebze ve meyve ihracatını geçerek, en fazla ihracat yapılan kalem olarak öne çıktığını vurguladı. Kavak, 2009 yılında toplam 802 milyon dolar değerinde bir milyon 184 bin 608 ton narenciye ihracatının gerçekleştirildiğini, bu rakamın da bir önceki 2008 yılına göre miktar bazında yüzde 43, değer bazında da yüzde 37'lik bir artışı ortaya koyduğunu anlattı. Narenciye ile ilgili olarak Rusya'da

gerçekleştirilen tanıtım kampanyasıyla ilgili bilgi veren Kavak, bu ülkede oldukça popüler olan Tarkan'ın Türk narenciyesini temsil etmiş olduğu reklam filminin Rus televizyonlarında gösterilirken, aynı zamanda bilboard ve otobüs giydirme kampanyalarının Moskova ve St. Petersburg'da yürütüldüğünü söyledi.

Kavak, Rusya genelinde 12 dergiye de yine Türk narenciyesini tanıtan reklamlar verildiğinin altını çizerek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Narenciye sezonunun başlangıcından itibaren yürütülen bu kampanyalar, daha şimdiden hedeflerin aşılmasını sağladı. Rusya'ya yapılan narenciye ihracatı, geçen yıla oranla miktar bazında yüzde 39, değer bazında da yüzde 33'lük artış gösterdi. Sadece bu oranlar bile hiçbir yoruma gerek bırakmıyor aslında. Krize rağmen böyle bir başarı sağlanması bizi çok mutlu etti ve

gelecek yıllar adına da umutlandırdı. 'Krize İnat Tanıtım' sloganımız, ülkemizde artan ihracat rakamları olarak geri döndü. Bu anlamda NTG'nin faaliyetlerinin fayda sağladığını düşünüyor ve gelecek dönemde de bu faaliyetleri arttırarak devam ettirmeyi amaçlıyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2010 Salı 11:46:00
Güncelleme :19 Ocak 2010 Salı 13:52:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?