3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Rusya'ya ihracat durma noktasında

Rusya'nın ilaç kalıntısı olduğunu iddia ederek 7 Haziran'dan itibaren bazı ürünlerde ihracatı durduracağını açıklaması Mersin'in Erdemli ilçesinde de domates ihracatını durma noktasına getirdi.

Örtü altında yaklaşık 15 bin dönümlük arazide, 200 bin ton domates üretimi gerçekleştirilen Erdemli'de ihracatın durma noktasına gelmesi üreticiyi, komisyoncuyu ve ihracatçıyı zor durumda bıraktı.

Domates alım fiyatının 80 YKr'den 150 YKr'ye düştüğünü belirten ihracatçı İbrahim Televi, "Rusya domateslerimizde ilaç kalıntısı olduğunu söyleyerek ürünlerimizi almıyor. Ama bizim domateslerimizin tamamı laboratuar kontrollerinden geçiyor. Yetkililer ihracat için hazırladığımız sandıkların hepsinden örnekler alıyor, yapılan incelemelerde ilaç kalıntısına rastlanmıyor" dedi.

Erdemli Sebze ve Meyve Hal'inde komisyonculuk yapan Alim Evlik de, ihracatın durmasının domates alım fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirterek, "Aldığımız domatesleri dış alıcılara satamıyoruz. Elimizde kalan ürünleri iç piyasada satmaya çalışacağız. Satamadıklarımızı da vatandaş salça yapacak" diye konuştu.

Örtü altı sebze üreticisi Mustafa Karaca ise, ihracatın durmasıyla ürünlerin dalında kaldığını vurgulayarak, "Domates para etmeyince bitkilere bakım yapmayı durdurduk. Zaten bin bir güçlükle yetiştirdiğimiz ürünleri borçlanarak bu duruma getirdik. Yaşanan bu sıkıntının biran önce çözülmesini ve girdi maliyetlerinin de düşürülmesini istiyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 11:55:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?