5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'Sağlık sektörü döviz kapısıdır'

Tüzmen, buna rağmen bugün sağlık alanındaki yatırımların yüzde 72'ye ulaştığını, bu rakamın da Amerika ve Yunanistan'daki yatırımlardan daha fazla olduğunu belirtti.

Hayırsever işadamı Mahmut Arslan tarafından Mersin Üniversitesi (MEÜ) Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne ek olarak yapılan binanın açılışı; Bakan Tüzmen'in katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. Aynı zamanda 'Tıp Bayramı'na denk gelen törende öğretim üyeleri ve sağlık çalışanlarının bayramlarını kutlayarak konuşmasına başlayan Kürşad Tüzmen, Mersin'de sağlık alanında çok ciddi yatırım ve çalışmaların yapıldığına dikkat çekti.
2007 yılında oluşturulan ödenekle birlikte Mersin'de 400 yatak kapasiteli bir hastane yapımı için girişimde bulunulduğunu, ancak söz konusu hastanenin Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından arsa gösterilmediği için yapılamadığını hatırlatan Tüzmen, "Bu konulara girmek istemiyorum ama biz bu hastaneyi kente kazandıracağız. Şu anda yatırım için gerekli ödenekler hazır, sadece hastanenin yapılacağı yer belli değil. Onu da en kısa sürede çözerek, gerekli çalışmalara başlanacaktır" dedi.

Mevcut yatırımların tamamlanmasının ardından da Mersin'de sağlık alanında hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını savunan Tüzmen, bugün Türkiye'de kısıtlı imkanlara rağmen sağlığa ayrılan kaynağın; toplam bütçenin yüzde 17'sini oluşturduğunu ve bu rakamın da sosyal devlet anlayışıyla yönetilen; Avusturya ve Kanada gibi Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin bütçesinden daha yüksek olduğunu söyledi.

Bakan Tüzmen, toplam yatırımlar içinde devlet kanalıyla sağlık alanında yapılan yatırım oranının da yüzde 72 olduğu bilgisini vererek, bu durumun da özel sektörün sağlığa olan katkısının önümüzdeki dönemde artırılabilmesi için önemli bir avantaj olduğunu kaydetti. Yunanistan'da devletin sağlık alanında yatırımlarının yüzde 46, Amerika'da ise bu oranın yüzde 43 olduğuna işaret eden Tüzmen, Türkiye'deki sağlık alanındaki yatırımların önümüzdeki süreçte arttırılması noktasında da başlatılan çalışmaların
sürdürüldüğünü anlattı. Tüzmen, Mersin'i ciddi bir 'lojistik merkezi' haline getirilmesinin yanında; turizm, taşımacılık ve ciddi bir ticaret merkezi haline getirmeye çalıştıklarını ve bugüne kadar yapılan çalışmaların özünde de bu hedefin yattığını ifade etti.

Bakan Tüzmen, "Bu noktada da başta Mersin Valiliği olmak üzere odalar, sivil toplum örgütleri kısacası herkesle her konuda ortak çalışmaya gayret ediyoruz. Çünkü ihracatçımız, sanayicimiz, üniversitelerimiz, kamu kurum ve kuruluşları hep birlikte çalıştığı zaman güzel işlerin altına imza atıyoruz. Bakın oturduk bir çalışma yaptık. Ben anlattığım zaman; 'Hayal bu. Gelmez' diyorlardı. Ama biz başardık. Suriye'nin Halep kenti ile Mersin arasında uluslararası ölçekteki tren seferlerini başlattık. Vizyon sahibi arkadaşlarla birlikte çalışıp, projeleri ortaya koyduğunuzda ve gerekli desteği aldığınızda da aldığınız sonuç alırsınız. İşte görüyorsunuz. O tren hattında 250 kilometrelik hız yapılamıyor ama o da olacak. Hızlı tren de gelecek. Adana-Mersin arasında bunu yapacağız. Ben şunu söyleyebilirim; ileride bütün komşu ülkelerle çok rahat bağlantıları yapacağız" diye konuştu.
Önümüzdeki günlerde İtalya'nın Trieste Limanı ile Mersin Limanı arasında Ro-Ro taşımacılığı yapılacağını, bunun yanında İskenderiye-Mersin arasında feribot seferlerinin de hayata geçirileceğini dile getiren Tüzmen, bütün bunlarla birlikte Mersin'de kaybedilen yılların telafi edileceğini vurguladı. Kürşad Tüzmen, tüm bunlar yapılırken sağlığın da ihmal edilmeyeceğini aksine önemli bir gelişim göstereceğinin altını çizerek, Mersin'i; 'Akdeniz'in incisi' haline getireceklerini ve böylelikle de sağlık hizmetlerinden sadece bölgenin değil, bütün komşu ve çevre ülkelerin de faydalanacağını söyledi.

Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu ayrı bir döviz kapısıdır. Yani biz dövizi; sadece yurtdışına yapmış olduğumuz ihracattan elde edilen gelir olarak bakmıyoruz. Turizm geliri de var, sağlık alanındaki gelirler de var. Sağlık, Türkiye açısından önemli bir döviz kapısı olacak, bunu önümüzdeki dönemde çok net bir şekilde göreceksiniz. Bu nedenle de sağlıkta doğru ve yerinde çalışmaların yapılması şart."
Birlikte çalışılması ve ciddi konular üzerinde odaklanılması halinde Mersin'de çözülemeyecek sorun kalmayacağına dikkat çeken Tüzmen, kentin kaybettiği yılları yeniden kazanması gerektiğini anlattı. Sağlık olmadan hiçbir şey yapılamayacağını ve bu durumun geç de olsa farkına vardıklarını belirten Tüzmen, bugün gelinen noktada da sağlık alanında önemli çalışmaların başlatıldığını kaydetti.
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise, kent nüfusunun 1 milyon 600 bine ulaştığına işaret ederek, sağlık hizmetlerinin oldukça önemli olduğunu ve bu alanda da başarılı çalışmalar yürütüldüğünü anlattı. Kent genelinde 12 devlet hastanesinin hizmet verdiğinin altını çizen Vali Aksoy, yeni hastane yapımıyla ilgili çalışmaların da sürdürüldüğü bilgisini verdi. MEÜ'nün aynı zamanda bir eğitim kurumu olmasının yanında bazı hastalıklarla ilgili olarak bilimsel çalışmaların yapıldığı önemli bir kurum olduğunu, bu
nedenle de fiziki ihtiyaçlarrn, Mersin'i ciddi bir 'lojistik merkının karşılanıp, daha iyi bir noktaya getirilmesiyle ilgili olarak başlatılan çalışmaların sürdürüldüğüne dikkat çeken Aksoy, mevcut ödenek toplamının 18 milyon TL olduğunu ancak bunun yetersiz kaldığını vurguladı.
MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın da, Tıp Fakültesi'nin 10 yıllık bir geçmişe sahip olmasına karşın, kısıtlı imkanlara rağmen dünyada yapılabilecek en üst düzeydeki girişimleri hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade etti. Prof. Dr. Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz, üst düzeyde sağlık hizmeti vermemize rağmen, ambalajımızdaki eksiklikten kaynaklı gereken kıymeti göremediğimizi düşünüyorum. 400 yataklı 100 bin metrekarelik bir alanda üst düzey bir sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Bu noktada üniversitemiz bünyesinde gerekli inşaat çalışmalarına başladık. Ancak bunun bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili olarak devletin desteğine ihtiyacımız var."
Konuşmaların ardından Rektör Suha Aydın tarafından MEÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne ek bina kazandıran işadamı Mahmut Arslan'a bir teşekkür plaketi takdim edildi. Binanın açılışını gerçekleştiren Bakan Kürşad Tüzmen, daha sonra Vali Hüseyin Aksoy, Rektör Suha Aydın ve işadamı Mahmut Arslan ile birlikte hastaneyi gezerek, burada görevli personelle sohbet etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 14:24:02
Güncelleme :14 Mart 2009 Cumartesi 14:34:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?