4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Sağlık-Sen'den döner sermaye eylemi

Türk Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Ümit Turhan, hastanelerin döner sermaye alacaklarının Maliye Bakanlığı tarafından silinmesinin, verilen sağlık hizmetlerini aksatacağını ve sağlık çalışanlarını zor duruma sokacağını iddia etti.

Mersin Devlet Hastanesi önünde toplanan Türk Sağlık-Sen'e üye çalışanlar, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı protesto etti. "Utakıtan istifa" sloganı atan grup, döner sermaye alacaklarının ödenmesini istedi. Sağlık çalışanları adına açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Ümit Turhan, döner sermaye gelirlerinin, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere olan borçlarını ödememesi yüzünden bugün itibariyle kesildiğini ve hastanelerin sabit masraflarını karşılayamaz duruma düştüğünü söyledi. Bu durum karşısında kısa sürede acil tedavi gerektiren hastalara bile müdahale edilemez hale gelineceğini ifade eden Turhan, hastanelerin icralık olması durumunda ise hastane başhekim ve ilgililerin mağdurken bir anda sanık durumuna düşeceklerini savundu.

Ayrıca döner sermayeden alacakları bulunan sağlık personelinin de sıkıntı içinde olduğunu kaydeden Ümit Turhan, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan genelgede sağlık personelinin alacaklarının öncelikli olarak belirtilmesine rağmen genelgeye bugüne kadar uyulmadığını öne sürdü. Turhan, "Kurtuluş ümidi olarak döner sermaye gelirleri beklenirken, 2006 Bütçe Yasası'na SSK, Bağ-Kur ve Yeşil Kartlılar için 'Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından 31.12.2005 tarihine kadar alınan tedavi hizmetlerinden bedeli ödenmemiş olanların tamamının silineceği' yönünde bir hüküm konularak, sosyal güvenlik kurumlarının hastanelere olan yaklaşık 3 milyar YTL'lik borçları silinmiştir. Her ne kadar Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'Bu maddi bir hata' demişse de bugüne kadar yapılan yanlıştan dönme erdemini göstermemiştir. Devletin işi karışmaz. Karışıyorsa orada bir yönetim boşluğu, zafiyet, işini ciddiye almama ve koordinasyon eksikliği vardır. Bunun adı devlet yönetimi, memleket idaresi değildir. İşi yürütemeyenler koltuğu bırakıp gitmesini bilmelidir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2006 Salı 16:55:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?