5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Sağlıkçılardan 'domuz gribi' çağrısı

SAĞLIKÇILARDAN 'DOMUZ GRİBİ' ÇAĞRISI

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, 'domuz gribi'ne karşı alınan önlemler kapsamında okulların tatil edilmesinin tek başına bir anlam ifade etmeyeceğini, bunun yanında okullarda yeterli sayıda hizmetli personelle birlikte hijyenik maddelerin ücretsiz sağlanmasını istedi.

Domuz gribinde en büyük riskin; yoksulluğa bağlı olarak yaşanan beslenme sorunlarının yanında sağlık hizmetleri kapsamında alınan muayene ücreti olduğunu iddia eden Yılmaz Bozkurt, söz konusu salgınla birlikte bugüne kadar ülke genelinde 700 vakaya rastlanıldığını ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde ölüm haberlerinin ardı ardına geldiğini söyledi. Bozkurt, kıtalar arası bir salgın olan domuz gribinin, bugüne kadar görülmemiş bir hızla yayıldığının altını çizerek, konuyla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından en son evrede alarm verildiğini hatırlattı.

Domuz gribinin en az kayıpla atlatılabilmesi noktasında hükümet nezdinde yapılması gerekenleri de sıralayan Bozkurt, bugün gelinen noktada salgında en büyük risk grubunun; işsizler ve yoksullar olduğuna dikkat çekerek, vücut direnci azaltan en önemli faktörün de yoksulluğa bağlı olarak yeterli ve dengeli beslenememe olduğunu vurguladı. Bu kesimlerin beslenme, barınma, temiz su, temizlik malzemesi gibi ihtiyaçlarının karşılanması ya da bu ihtiyaçlarını gidebilecekleri nakdi yardımda bulunulmasını şart koşan Bozkurt, sağlık hizmetleri nedeniyle alınan muayene ücretinin de kaldırılmasını istedi.

Bozkurt, "Okulların tatil edilmesi yetmez. Yeterli sayıda hizmetli personel istihdam edilmeli, sabun ve deterjan gibi hijyenik maddeler ücretsiz sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin vazgeçilmez görevi toplumu bilgilendirmektir. Ancak, bilginin güvenirliliğini artırmak için Sağlık Bakanlığı işbirliğine yönelmeli, çelişkili açıklamalardan da kaçınılmalı. Bu kapsamda da ilk olarak aşıyla ilgili soru işaretleri giderilmelidir. Sağlık çalışanları, gebeler, 6 aydan küçük bebeği olan veya bakan kişilerin, 6 ay-24 yaş grubu, 25-64 yaş grubundaki kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı veya immün hastalığı olanlar, risk grubunda yer alıyorlar ve bu hastalar istemeleri halinde ücretsiz olarak aşılanmalıdır" dedi.

SAĞLIKÇILARDAN 'DOMUZ GRİBİ' ÇAĞRISI
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2009 Cumartesi 15:20:02
Güncelleme :31 Ekim 2009 Cumartesi 17:56:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?