4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Sağlıkta 'eczane' açılımı

SAĞLIKTA 'ECZANE' AÇILIMI

Mersin'de Eczanesi bulunmayan yerleşim bölgelerinde yaşayan vatandaşların mağduriyetinin giderilebilmesi adına protokol imzalanarak sağlık alanında 'eczane' açılımı gerçekleştirildi.

Eczanesi bulunmayan yerleşim bölgelerinde yaşayan vatandaşların mağduriyetinin giderilebilmesi adına İl Sağlık Müdürlüğü ile Mersin Eczacılar Odası arasında protokol imzalandı. 200 bin kişiyi ilgilendiren protokolle birlikte 'gezici sağlık hizmeti' veren aile hekimlerinin düzenledikleri reçetelere göre ilaç verilebilecek, eczanelerse ilaçları vatandaşa evinde teslim edecek. 1 Ekim 2010 tarihi itibariyle uygulamaya konulan söz konusu protokolle ilgili olarak, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın

Merkezi'nde Mersin Eczacılar Odası Başkanı Hüseyin Şimşek ile birlikte bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, uygulamaya şu anda 144 eczanenin katıldığını açıkladı. Aile hekimleriyle birlikte gezici sağlık hizmeti verilen ve eczane bulunmayan yerleşim bölgelerini kapsayan uygulamanın Aydıncık ve Bozyazı dışındaki tüm ilçelerde yürürlüğe konulduğunu kaydeden Çatak, söz konusu uygulamanın işleyişi hakkında da bilgiler verdi.

Eczanelerin, aile hekimlerinin gezici sağlık hizmeti verdiği bölgelerde düzenlemiş oldukları reçeteleri, imza karşılığı tutanakla Aile Sağlığı Merkezleri'nden teslim alacağına dikkat çeken Çatak, alınan reçetelerin hastayla ilgili tüm iletişim bilgilerinin aile hekimi tarafından reçete arkasında eksiksiz olarak belirtileceğini dile getirdi. Çatak, teslim alınan her bir reçetedeki ilaçların ertesi günün akşamı saat 17.00'a kadar reçete sahibine teslim edileceği ancak olağanüstü hallerin veya eczacının

geçerli bir mazeretinin olması halinde bu durumun en kısa sürede Mersin Eczacılar Odası ve reçeteyi düzenleyen aile hekimine bildirileceğini söyledi.

Reçetelerin, 'SGK Provizyon Sistemi'ne girildikten sonra hazırlanan ilaçların uygun şekilde ambalajlanarak, ilaçların kullanım tarifleri okunaklı ve anlaşılır şekilde yazılarak vatandaşa teslim edileceğini belirten Çatak, reçetelerden tahakkuk eden hasta katılım payı, muayene ücreti, fiyat farkı ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişilerin reçetelerine ait perakende satış bedelinin, ilaçların teslimi esnasında eczacı tarafından hastadan tahsil edileceğinin altını çizdi. Çatak, gezici sağlık

hizmeti verilen bölgede ikamet eden ve reçetesini kendisi almak isteyen hasta veya hasta sahibi reçetesinin de kesinlikle alıkonulamayacağı uyarısında bulundu.

"ECZACILARIMIZ İLAÇ TESLİMATI İÇİN 80 KİLOMETRE YOL KAT EDİYOR"

İl Sağlık Müdürlüğü ile imzalamış oldukları protokolün aynı zamanda da Sağlık Bakanlığı'nca da onaylandığını ifade eden Mersin Eczacılar Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, "Eczane bulunmayan yerleşim bölgelerinde yaşayan yaklaşık 200 bin vatandaşımızı kapsayan bu uygulamayla birlikte Mersin bir bakıma Türkiye'de 'öncü' oldu. Eczane ve ilaca ulaşamayan insanlar artık daha kaliteli bir sağlık hizmetine ulaşabilecek. Hekim arkadaşlarımızla birlikte bir emek ve özveri sürecini yerine getiriyoruz. Sistemin

oturabilmesi için büyük bir mücadele veriyoruz. Bozyazı ve Aydıncık haricindeki tüm bölgelerde 1 Ekim'den bu yana uygulama hayata geçirildi. Bir tek halkımızın bu konuda bilgisi yok" dedi.

Eczacıların ilaçları dağıtabilme noktasında kimi zaman 60, kimi zaman da 80 kilometrelik bir yol kat etmek zorunda kaldığına işaret eden Şimşek, şu anda Mersin genelinde 141 aile hekiminin gezici sağlık hizmeti verdiği bölgelerde yaklaşık 200 bin kişiye ilaç hizmeti verdiklerini anlattı. Şimşek, sistemle ilgili olarak herhangi bir aksaklık yaşanması durumunda sorunun İl Sağlık Müdürlüğü ve odanın koordinasyonluğunda yürütülecek çalışmalarla en kısa sürede çözüme kavuşturulacağını belirtti.

SAĞLIKTA 'ECZANE' AÇILIMI
İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2010 Salı 11:57:04
Güncelleme :9 Kasım 2010 Salı 12:28:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?