3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Sahile vuran ölü vatozlar şaşırttı

MERSİN’in merkeze bağlı Davultepe Beldesi’nde sahile ölü 30 vatoz balığı vurdu.

Sabah saatlerinde Davultepe Beldesi’ndeki bazı sitelerde denize girmek isteyen tatilciler, sahile vurmuş vatoz balıklarını görünce şaşkına döndü.

Sahilin değişik kesimlerinde kıyıya vuran vatoz balıkları vatandaşlar tarafından toplanarak bir araya getirildi. İhbar üzerine Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden 3 kişilik ekip, bölgeye gelerek ölü balıkları incelemeye aldı.

Su Ürünleri Mühendisi Ahmet Orhan Özdural, balıkların özellikle kafa ve gövde kısımlarında derin darbelere rastlandığını, muhtemelen topluca ağa takıldıklarını ve ağdan kurtulma çabası verirken yaşamlarını yitirdiklerinin sandığını söyledi.

Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur ise, ölü balıkların özellikle kafa kesimlerinde kanamalar görüldüğünü kaydetti. Prof.Dr. Kumbur, “Ayrıca, vücutlarının belli kesimlerinde de derin ağ izleri mevcut. Bu da, muhtemelen balıkların topluca bir balıkçı ağına takıldıkları ihtimalini güçlendiriyor. Toplu olarak ağın içinde kendilerini bulan balıklar, kurtulmak için çırpınırken, yaşamlarını yitirmiş olabileceğini düşünüyorum. Ancak, kesin ölüm nedeni yapılacak bilimsel bir araştırmadan sonra belirlenebilir” diye konuştu.

Balıklar alınan örneklerin ardından Davultepe Belediyesi ekipleri tarafından belediye çöplüğünde kazılan bir alana gömüldü. Dişisi 120, erkeği 70 cm dolayında yassı ve 180 türü olan bir balık türü olan vatoz, lezzetsiz olması nedeniyle yenilmiyor.

DHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 12:49:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?