5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Şahin avcılarına suçüstü

Mersin'de, koruma altındaki şahinleri avladıkları ileri sürülen 2 kişi suçüstü yakalandı. Avlanan şahinlerin Arap ülkelerine yüksek fiyattan satıldığı ileri sürüldü.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altında bulunan şahinler, Arap ülkelerinde yüksek fiyattan alıcı bulunması sebebiyle avcıların hedefi haline geliyor.

Mersin'in Arslanköy beldesinde bulunan Hüyük yaylasında da şahin avcılığı yapıldığı ihbarını alan Mersin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Karaman İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, jandarma desteğinde bu sabah şahin avcılarına yönelik operasyon düzenledi.

Önceden tespit edilen 6 otomobili takibe alan ekipler, avcılardan 2'sini
yakaladı. Yakalanan otomobilde 1 av tüfeği ve dürbün ele geçirilirken, otomobilde bulunan Mehmet İ. ve İbrahim Ş.'nin geçen yıl yine bir operasyon sırasında şahin avcılığı yaparken yakalandıkları belirtildi. Şahıslara toplam bin 100 lira para cezası kesildi.

Bölgede yapılan aramalarda ise, şahin avcılığında kullanılan ve içerisinde güvercin bulunan çok sayıda tuzak karton kutu bulundu. Yakalanan şahıslar, şahin avlamadıklarını sadece bıldırcın ve keklik avladıklarını belirterek suçlamaları kabul etmezken, yetkililer ise bölgede sadece şahinlerin bulunduğunu söylediler.

Mersin İl Çevre ve Orman Müdür Yardımcısı Zübeyir Güvel, bu bölgede özellikle beyaz şahinlerin yaşadığını vurgulayarak, bu kuşlarının özelliğinin de sadece bu yöreye ait olmaları olduğunu belirtti. Suriye ve Hatay tarafından gelen avcıların buradaki şahinleri yakalayarak çeşitli amaçlarla kullandığını söyleyen Güvel, "Avcılar, bu kuşları güvercinleri yem olarak kullanarak yakalıyor. Daha sonra da yüksek meblağlarda satıyorlar. Amacımız bu bölgenin şahinlerini korumaktır. Geleceğimizi korumak adına çalışmalarımız aralıksız devam edecektir" dedi.

Şahinlerin, bazı Orta Doğu ülkelerinde uyuşturucu kuryeliğinde kullanıldığı için 40-50 lira arasında bedelle alıcı bulduğu ifade ediliyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2009 Cuma 15:02:57
Güncelleme :4 Eylül 2009 Cuma 15:07:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?