5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Şahna'da kış ortasında taze üzüm

Mersin'in Erdemli ilçesinin üzümüyle meşhur Şahna köyünde üzüm rekoltesinin 800 tonu geçtiği, üzümün diğer ürünleriyle birlikte köye getirisinin 250 bin TL olduğu bildirildi.

Şahna köyü muhtarı Akif Yazar, Ocak ayı sonu olmasına rağmen köylerinde taze üzüm bulmanın mümkün olduğunu belirterek, "Köyümüzde bu yıl bin dönüm arazi üzerinde yaklaşık 800 ton üzüm hasadı gerçekleşti. Üzümün, yaprağı ve işçiliği ile birlikte köyümüze ekonomik katkısı yaklaşık olarak 250 bin TL'yi buldu" dedi.

Şahna üzümünün dünya çapında meşhur olduğunu ifade eden Yazar, "Üzüm, köyümüzün kuruluşundan bu yana bizlerin yaşam biçimi haline gelmiştir. Üzüm aynı zamanda yöremizin kültürünü de şekillendirmiştir. Ancak son yıllarda yaşadığımız kuraklık sebebiyle üretimde sıkıntılar yaşanmaya başlandı. 1 dönümden 1 ton üzüm alamaz olduk. Eğer bağlar sulanıyor olsaydı üretim iki kat artacaktı. Ancak susuzluk sebebiyle rekoltemiz gittikçe düşüyor" diye konuştu.

Köylerine su gelmesi halinde üzüm üretim sahasının 3 bin dönüm araziyi bulacağını anlatan Yazar, "Gölpınarı Göleti'nden getirilecek olan su bizim tek şansımız. Biz köyümüzün simgesi dünyaca ünlü üzümümüzü kaybetmemek için mücadele edeceğiz. Üzüm bu köyün ekonomik anlamda tek geliri" dedi.

Akif Yazar, köylerinde soğuk hava deposu kurulması halinde üzümün ihracatında kolaylıklar yaşanacağını, pazarda rekabet şanslarının yükseleceğini de kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2009 Çarşamba 13:01:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?