2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Sahte belge cenneti: Mersin

Mersin Defterdarı Erol Çember, Mersin’in bir sahte belge cenneti olduğunu söyledi. Çember, doğru beyanda bulunmayan mükellefleri de uyararak, denetimlerin 2005 yılında artarak devam edeceğini belirtti.

Defterdarlık binasında basın toplantısı düzenleyen Mersin Defterdarı Erol Çember, 2004 yılı çalışmalarını değerlendirdi, 2005 yılı hedeflerini anlattı. Mersin’in fona devredilen banka tahakkukları düşüldükten sonraki tahakkuk tahsilat oranının yüzde 94.09 olduğunu belirten Çember, kentin bu oranla İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldığını söyledi.
Kentte 80 bin vergi mükellefi, 211 bin 826 motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olduğunu belirten Çember, 18 bin 527 mükellefin işe başladığını, 2004 yılında 12 bin 612 mükellefin de işi bıraktığını kaydetti. Çember, 2004 yılında 2 milyar 317 milyon YTL’lik tahakkuka karşılık 1 milyar 579 milyon YTL tahsilat elde ettiklerini ifade etti. 2004 yılında, sektörel bazda hasılat tespiti yaptıklarını belirten Çember, sonuç olarak işletmelerin hasılatlarının yüzde 48’ini gizlediklerinin ortaya çıktığını söyledi.

Mükelleflerin müşteriye belge vermeyerek hasılat gizlediğini vurgulayan Çember, manavların yüzde 89, Dijitürk işletmelerinin yüzde 88 ve otobüs işletmelerinin yüzde 80 oranıyla en çok hasılat gizleyen sektörler olduğunu, bunu otoparklar ile internet kafelerin izlediğini kaydetti. KDV mükelleflerinin beyan kontrolüne büyük önem verdiklerini belirten Çember, Mersin’in sahte belge cenneti olduğunu söyledi. Mükelleflerin kayıt yaptırdıktan bir süre sonra belge vermemeye başladığını belirten Çember, "Bu konunun üzerine ısrarla gideceğiz. Mükellef vermediği bir belge için 118 YTL ceza ödüyor. Bu büyük bir bedel. Biz, bu bedeli ödemelerini istemiyoruz. Ayrıca ücretlilerin vergi iadelerinde beyan ettikleri belgeler üzerinde de inceleme yapıyoruz. Şu ana kadar 100 bin YTL’lik sahte belge tespit ettik. Bu konu üzerinde de ısrarlı olacağız" dedi.

Mersin’in genel bütçeye katkı artış oranının yüzde 1.24 olduğunu kaydeden Çember, Mersin’deki yıllık artışın birçok ilin yıllık katkısından çok olduğunu ifade etti. Türkiye genelinde vergi tahakkuk-tahsilat sıralamasında Mersin’in yüzde 94.09 oranıyla İstanbul’un ardından 2. sırada yer aldığını belirten Çember, yıl içindeki çalışmalarla 2005 rakamlarının daha da yüksek çıkacağını kaydetti.

Yarın Gelir Vergisi Beyanname döneminin başlayacağını hatırlatan Mersin Defterdarı Erol Çember, mükellefleri gerçek gelirlerini yansıtmaları konusunda uyardı. Hizmet sektöründeki mükelleflerin zarar beyanlarına dikkat çeken Çember, "Hizmet sektöründeki işletmelerin zarar edeceğine inanmıyorum. Emeği ile hizmet veren kişiler niye zarar etsin ki inandırıcı değil. Bin 300 berberin 211’i zarar göstermiş. Berber nasıl zarar eder? İkinci grup asgari ücretliden daha az gelir beyan edenler. Yıllık 4 bin 500 YTL gelir beyan edenler var. Bu iki grubun üzerine özellikle gideceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 15:30:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?