3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Sahte ilaç çetesine 'derman' darbesi

Mersin Emniyeti, son kullanma tarihi geçmiş ilaçları sahte kutularla, sahte ilaçları da faturalandırarak piyasaya süren çeteyi gözaltına aldı

Mersin, İzmir, Hatay, Diyarbakır ile Anamur ilçesinde 'Derman33' adıyla düzenlenen ilaç yolsuzluğu operasyonu kapsamında gözaltına alınan, aralarında üç doktor, sağlık çalışanı, eczacı ve tıbbi ilaç mümessillerinin de bulunduğu 47 kişi adliyeye sevk edildi. Zanlılardan 22'si tutuklandı.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte yeşil kart reçetelerine toplu ilaç yazarak tarihi geçmiş ilaçların piyasaya sürüldüğü, sahte bandrol ve kupürle ilaç satan kişiler olduğu ihbarı üzerine teknik takibe başladı.
Altı ay süren takip ardından başlatılan operasyonda, aralarında Mersin Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Yıldırım, Dahiliye Uzmanı Dr. Erol Gümüş, Dr. Selahattin Kuş ile eczacıların da bulunduğu 47 zanlı gözaltına alındı.


15 bin kutu ilaç
Ayrıca, Mersin'deki 2 eczane ile bir ecza deposunda yapılan aramalarda değişik firmalara ait kupürü kesilmiş 15 bin 910 kutu ilaç, 8 milyon 350 bin YTL değerinde son kullanma tarihi geçmiş eczane ürünü, değişik kişiler adına düzenlenmiş 551 sağlık kurulu raporu, 3157 ilaç kupürü, başka kişilere ait 130 sağlık karnesi, 5 bilgisayar, 2 tabanca ele geçirildi.
Sorguya alınan şebeke üyelerinin, çıkar karşılığı usulsüz olarak rapor ve reçete yazdığı, son kullanma tarihi geçmiş ilaçları sahte kutularla, sahte ilaçları da faturalandırarak piyasaya sürdükleri iddia edildi. Bu yöntemle milyonlarca YTL'lik çıkar sağladığı iddia edilen zanlıların adliyedeki sorgusu sürüyor.
Mersin Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, zanlıların, "Suç işlemek amacı ile örgüt kurma, bozulmuş değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticaretini yapma, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma veya satma, sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi, para ve kıymetli damgaları yapmaya yarayan araçları üretmek, resmi belgede sahtecilik" suçlarını işledikleri iddiasıyla adliyeye sevk edildikleri bildirildi.


22 kişi tutuklandı
İfadesi alınan 10 kişi serbest kalırken 37 kişi ise nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. 37 kişiden 22'si tutuklanırken, 15 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 16:12:57
Güncelleme :28 Ocak 2008 Pazartesi 16:16:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?