2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Şaibeli fabrika incelemeye alındı

Mersin’in Kazanlı Beldesi’nde bulunan Soda Sanayi A.Ş.’ye bağlı Kromsan Fabrikası incelemeye alındı. 3. Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi nezaretinde, Çevre Mühendisleri Odası’na bağlı bilirkişilerce fabrikanın atıklarının numunesi alındı.

Mersin’de çevreye ve insan sağlığına zararlı atıklar ürettiği gerekçesiyle gündemden düşmeyen Kromsan Fabrikası bir kez daha inceleniyor.

Kazanlı Belediyesi’nin talebi üzerine 3. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Yalçın Karamaz, 2 çevre mühendisiyle birlikte atıkların gömülü olduğu kesimde inceleme yaptı. İş makinesiyle, yerleşim birimi içinde kalan sahil kesiminde kazılan yaklaşık 1 metre derinlikten numune alındı. Makinenin kazdığı kesimde atıktan kaynaklanan sarı renge bürünmüş topraktan numuneler alınarak, 5 ayrı kavanoza yerleştirildi. Bilirkişi heyetinin aldığı numune, hakim Yalçın Karamaz tarafından tutanak altına alındı.

Sahil kesiminden numune alınmasını takip eden Kazanlı Belediye Başkanı Kenan Yıldırım, Türkiye’de deniz kaplumbağalarının 20 üreme alanından biri olan beldedeki kumsala krom altı atıklarının atılmasının insan sağlığına çok büyük zarar verdiğini ve yeraltı sularına karıştığını, atıkların hem insan sağlığını hem de deniz kaplumbağalarını ölümle tehdit ettiğini söyledi

Kromsan Fabrikası’nın krom altı atıklarını 1993 yılında kumsala dökmeye başladığını öne süren Yıldırım, "Valilikçe bu atıklar Tehlikeli Katı Atıklar Yönetmenliği kapsamında değerlendirildiği için maskeli özel elbise giyen kişiler tarafından lisanslı özel kamyonlara yüklenecek. Araçlar trafikte iken ekipler de tedbirler alacak. Ayrıca her aracın üzerinde tehlikeli atık işareti bulunacak" dedi.

Yıllardır tehlikenin boyutuna dikkat çektiğini de anlatan Kenan Yıldırım, şunları söyledi:
"Çocukların üzerinde oynadığı ve bitişiğinde tarım yapıldığı kumsaldaki atıklar, insanların hayatını da büyük ölçüde tehdit ediyor. Bu atıklar 24 Ocak tarihinde Bursa’dan gelecek olan özel araçlarla fabrika içine taşınacak. Kromsan Fabrikası yetkilileri, daha önce beldenin aldırdığı numunelere karşı çıkmıştı. Bu defa talebimiz üzerine hakim huzurunda Çevre Mühendisliği Odası elemanlarınca alınan numuneler analizlerinin yapılması için TUBİTAK’a gönderilecek."
Yıldırım, TUBİTAK’tan gelecek analiz raporları doğrultusunda, Kromsan Fabrikası hakkında yeni bir yargı sürecine gireceklerini de sözlerine ekledi.

Yıllardır çevre kirliliğine neden olmakla suçlanan Kromsan Fabrikası için Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir süre önce başlattığı soruşturma ise sürüyor.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2005 Çarşamba 12:51:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?