1
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Salatalık saltanat yaşıyor

Domates ve limon fiyatlarının dibe vurmasına karşın bu yıl fiyatı 2,5 TL'nin altına düşmeyen salatalık, üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Sebze hallerinde en yüksek fiyata sahip salatalık adeta saltanat yaşıyor.

Mersin'in Erdemli ilçesinde domates yerine salatalık diken üreticiler ve komisyoncular, salatalık fiyatlarının bu yıl yüz güldürdüğünü belirtti.

Erdemli merkezde 1,5 dönüm serasında salatalık üretimi yapan Zeki Güler, bu yıl domates yerine kışlık salatalık yetiştirmeyi tercih ettiğini belirterek, "Bulunduğumuz yerde üreticiler maalesef limon, seralarda ise çoğunlukla domates üretiyor. Dolayısıyla alternatif ürünler tercih edilmiyor. Bundan yola çıkarak kışın da salatalığın pek fazla yetiştirilmeyeceğini düşünerek bu yıl seramda salatalık yetiştirdim. Karşılığını da çok şükür gördüm" dedi.

Kendisinin yetiştirdiği salatalığın kışlık olduğunu ve tek tek ürün verdiğini bu sebeple üreticiler tarafından çokta fazla ilgi görmediğini ifade eden Güler, "Kışın salatalık yetiştirmek sabır işi. Uzun süredir salatalık çok iyi fiyatlarla gidiyor. 2,5 liranın altına düşmedi. Masrafımı alacağım için mutluyum" diye konuştu.

Erdemli Meyve Sebze Halinde Komisyonculuk yapan Metin Özdemir ise yöre ekonomisinin dayanağı limon ve domatesin para etmediği bir dönemde alternatif ürüne yönelen çiftçilerin kazançlı çıktığını söyledi.

Özdemir, "Salatalıkta iç piyasaya yetecek kadar bir üretim şuan için yok. Talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz. Salatalık 5 yılın en iyi fiyatını gördü. Salatalıkla birlikte kabak, patlıcan ve biber gibi ürünlerde iyi fiyatla gidiyor. Buradan çiftçilerin alternatife yönelmesi gerektiği gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Çiftçilerimize alternatif ürünleri öneriyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2012 Çarşamba 14:48:18
Güncelleme :18 Ocak 2012 Çarşamba 15:07:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?