3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Sanatseverler yoğun ilgi gösterdi

 Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), sezonun ilk prömiyerini; Giovanni Paisiello'nun klasik çağı hazırlayan dönemin anlayışı ile bestelenmiş Sevil Berberi adlı operası ile gerçekleştirdi. 

Kültür Merkezi'nde sahnelenen operaya sanatseverler de yoğun ilgi gösterdi. Fransız oyun yazarı Beaumarchais'nin, 'Figaro' ana teması üzerine yazdığı üçlemenin ilki olan 'Sevil Berberi', ezgilerinin yanı sıra ince ve eğlendirici müziğiyle de dikkat çekti. İtalyan komik operasının şaheserleri ve aynı zamanda da dünya komik opera sanatının da en mükemmel örnekleri arasında gösterilen 'Sevil Berberi' adlı operanın Orkestra Şefliğini ise; Vladimir Lungu üstlendi. Flavio Trevisan tarafından sahneye konulan operanın dekor ve kostüm tasarımı ise İsmail Dede hazırlarken, koroyu da Alexei Vinogradski'nin hazırladığı kaydedildi. 

Eserin rollerini de; Kont Almaviva'da Sergei Gavrilov ve Mustafa Özer, Bartolo'da Hasan Alptekin ve Kıvanç Uğraşbul, Rosina'da Bengi Özdülger ve Funda Uyanık Özer, Figaro'da İnanç Makinel ve Orhan Yıldız, Basilio'da Hasan Berk ve Kenan Korbek, Fiorello'da Hulusi Polat ve Levent Yetkin, Ambrogio'da Melih Öztürk, Berta'da Zeynep Tatlıpınar Kağnıcı ve Gülden Berber, Ufficiale'de Tolga Erden ve Ercüment Şirin ile Noter'de Guido Bertamini paylaştı. 

'Sevil Berberi', Gioachino Rossini'nin yaşamı boyu yazdığı 39 opera içinde dünya opera sahnelerinin en çok tercih ettiği eserlerin başında geliyor. 17. yüzyılda İspanya'nın Sevil kentinde geçen bir öykünün anlatıldığı operanın konusu ise şöyle:
"Kont Almaviva Madrid'de görüp aşık olduğu güzel Rosina için Sevil'e gelir. Sevil'de eski berberi Figaro'nun yardımlarıyla Rosina'ya ulaşmaya çalışır. Ancak Rosina'nın vasisi Don Bartolo, kızın servetine konmak için onunla evlenmeyi planlamaktadır. Don Bartolo'ya engel olmak üzere bir dizi oyun planlanacak, uygulanacak ve güzel Rosina ile Almaviva evleneceklerdir." 

MDOB, 'Sevil Berberi' operasının prömiyerini gerçekleştirdikten sonra aynı eseri bu kez, 15 Ekim'de bu kez gala gösterimi ile sevenlerinin karşısına çıkacak ve opera sezon boyunca sanatseverlerin izlenimine sunulacak.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 14:10:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?