5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Sanayicinin sorunları masaya yatırıldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, dünyada finans sektöründe başlayarak hızla yayılan ekonomik krizin, reel sektörü de etkisi altına aldığını belirterek,"Şimdiye kadar görülmemiş büyüklükte olan bu krizin nedenini sadece ekonomiye bağlayamazsınız. Gerçek neden dünyada yaşanan yapısal değişim. Üretim doğuya, tüketim ise batıya kayıyor. Bölgemiz de bu küresel değişimden mutlaka etkilenecek. Fakat yarına göre hazırlanacak planlar ve stratejilerle değişimden güçlü çıkabiliriz" dedi

Yeni seçilen MTSO yönetimi, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren sanayicilerle bir araya gelerek, yaşanan ekonomik krizde sanayicinin sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştı.

Toplantıda Mersin'in Ocak ayı ekonomik göstergelerini değerlendiren MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin'de, tekstil, mobilya, kağıt, kimya-petrol ürünleri, taş-toprağa dayalı sanayi, metal eşya sektörlerinde kullanılan elektrik tüketiminin düştüğünü söyledi.

Ocak ayı vergi gelirlerinde de bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 7 düşüş olduğuna dikkat çeken Aşut, "İhracatta yaşanan düşüş, vergi gelirlerine de yansıyor" diye konuştu. Protestolu senet sayısının Ocak ayında Aralık ayına göre azaldığına dikkat çeken Aşut, "Mersin'de, 2008'in Aralık ayında 12 bin 943 olan protestolu senet sayısı, Ocak ayında 11 bin 365'e düştü. Fakat bu durum ekonomideki kötü gidişin göstergesi. Artık insanlar senet ve çek yazmaktan kaçınıyor" şeklinde konuştu.

Zor bir dönemle karşı karşıya olduklarını, sanayici ve tüccarın sorumluluğunu omuzlarında hissettiklerini ifade eden Aşut, "Sizlerin sorunlarını ve çözüm önerilerinizi dinleyerek stratejik planlarımızı yapıp, hepimizin yaşanan krizden en az hasarla çıkmasını istiyoruz" dedi.

Kendisinin de sanayici olarak benzer sorunlar yaşadığını, bu sorunları aşmak için herkesin birlikte hareket etmesinin zorunlu olduğunu belirten Aşut, şöyle devam etti; "MTSO yönetim kurulu ile birlikte sanayici arkadaşlarımla bir araya gelerek bu toplantıyı düzenlememizin amacı, sorunlara aynı pencereden bakarak, ortak çözümler üretmek. Yurt dışındaki piyasalarda yaz aylarında krizin ikinci dalgasının geleceği haberleri gelirken, devletin desteğiyle gereken tedbirleri almamız gerekli."

Konuşmasında OSB'deki genel sorunlara yönelik de değerlendirmelerde bulunan Şerafettin Aşut, "Öncelikle yeni pazarlar bulmamız şart. Sanayicilerimize yeni iş olanakları yaratabilmek için, son dönemde giderek yükselen Savunma Sanayi üretimleri ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) taleplerini izliyoruz. Bu iki sektör taleplerini yerinde sergileyerek, bölgelere iş olanakları yaratıyor. Sanayicilerimizle TCDD ve savunma sanayini bir araya getirecek organizasyonu yapmaya çalışıyoruz" dedi.

İstihdam üzerindeki ek yüklerin kaldırılması için çalışmaların devamlı sürdüğünü belirten Aşut, ek istihdam konusunun ağır iş kollarında olmaması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi; "Mevcut kriz ortamında mevcut istihdamı korumaya çalışıyoruz. Krize karşı açılması planlanan ikinci pakette, ek istihdam yükünün devlet tarafından sübvanse edilmesi düşünülüyor. Ankara'da yaptığımız temaslarda bu konuyu gündeme getirdik."

Dış ticaret konusunda sanayicilerin ve ihracatçıların ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını söyleyen Aşut, bu konuda danışma ofislerinin çok önemli olduğunu belirterek sanayici ve ihracatçıların bu ofisleri kullanması gerektiğini hatırlattı. Bölgesel kalkınma için en önemli sektörlerden biri olan tarım-gıda konusunda da çalışmaların sürdüğünü vurgulayan MTSO Başkanı Aşut, "Tarım konusunda sanayicilerden oluşan komite oluşturmak istiyoruz. Ama sizlerin daha çok konuşması ve ihtiyaçlarını belirleyip ortak hareket etmesi gerekli. O zaman bizler de sizlerin desteğiyle daha güçlü olur ve daha çabuk çözüm üretebiliriz" diye konuştu.

Krizde 2. dalganın yolda olduğu konusundaki söylemleri hatırlatan Aşut, "Ne olursa olsun hep birlikte bu dalgayı atlatmak zorundayız. Bunun için üretmekten ve ürünlerimizi pazarlamaktan başka şansımız yok. Bu yüzden ihracat üzerine eğitim çalışmalarına başladık. Dış Ticaret Koçları projemizle KOBİ'lerimize yani sizlere yol gösterecek insan gücü kaynağı yetiştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi, sermayenin arttırılması için şirketlerin birleşmek zorunda olduğunu vurgulayan Aşut, "Bölgemize yapılan büyük yatırımların satın almalarında Mersinli firmaların tedarikçi olmasını istiyoruz. Aksi takdirde Mersinli esnaf ve sanayicimiz mal satamadığı için kent ekonomisi tıkanıyor. Fakat bu durumu düzeltmek için yaptığımız çalışmalarda karşımıza finansman sorunu çıkıyor. Bu sorunu aşmak için şirket birleşmeleri çok önemli" ifadesini kullandı.
Aşut, bütün önlem ve tedbirlerin yanında sanayicinin de kendisini geliştirmesi ve değişime uyum sağlamasının zorunlu olduğunu belirterek, şöyle devam etti;

Eğitim herkes için en önemli konu olmak zorunda. Yöneticiler için sunum, yazışma teknikleri, kriz yönetimi, stres yönetimi gibi programlar düzenliyoruz. Amacımız patronlarımızın ve çalışanlarının kişisel gelişimlerine katkı sağlamak. Sanayici arkadaşlarımıza kapımız her zaman açık. Desteğiniz bizler için çok önemli."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 16:59:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?