5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Sansürsüz basın 101 yaşında

Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ünal, Türkiye'de basın özgürlüğünden söz edilemeyeceğini iddia ederek, 'özgür bir basın' için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Basında sansürün kaldırılışının 101. yıldönümü Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de düzenlenen törenle kutlandı. MGC tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım'ın yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan kutlamalar, saygı duruşu ve ardından da İstiklal Marşı'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle devam etti.

Burada günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan MGC Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ünal, 24 Temmuz tarihinin basın camiası açısından oldukça önemli bir gün olduğunun altını çizdi.

Ahmet Ünal, "Bugün, saltanat döneminin karanlık günlerinde cesur gazetecilerin mücadele ederek kazanmış oldukları hakkın yıldönümü. Basın, bundan tam 101 yıl önce 'özgür' olma hakkını elde etti. Ancak geçen bunca yılda çok şey değişti. Bugün gelinen noktada kazanılmış hakların hemen hemen hepsini kaybettik" dedi.

"GAZETECİ, KALEMİNİ KENDİSİ İÇİN KULLANMAZ"

Bugün Türkiye'de basın özgürlüğünden söz edilemeyeceğinin altını çizen Ünal, basın kuruluşlarının holdinglerin tekeline girdiğini ve bununla birlikte özgür yapısını kaybettiğini savundu. Bu nedenle 24 Temmuz gününün kendileri açısından; birlik, beraberlik ve dayanışma günü olduğuna işaret eden Ünal, halkın haber alma özgürlüğünün yerine getirilebilmesi için basın çalışanlarının bir araya gelip, eksikliklerini gördüğünü bir başka ifadeyle de özeleştiri yapıp, kendisine bir yol haritası belirlediği bir gün olduğunu vurguladı.

Ünal, "Gazeteci, kalemini hiçbir zaman kendisi için kullanmaz. Gazeteci, kalemini kenti ve ülkesi için kullanır. Ancak bugün böylesi bir anlayıştan söz etmemiz mümkün değil. Nereden geldik ve nereye gidiyoruz? Bugün burada 24 Temmuz'u hüzün içinde kutluyoruz. Özgür bir basın için geçmişte mücadele veren cesur arkadaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Abdi İpekçi, Uğur Mumcu gibilerini rahmetle anıyoruz. Yolumuz, onların yoludur. Onlar, bizi aydınlatacak" diye konuştu.

"BASINA UYGULANAN SANSÜR, ÖZGÜR DÜŞÜNCEYİ DE ENGELLER"

Öte yandan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, basında sansürün kaldırılışının 101. yıldönümü kapsamında bir mesaj yayımladı. Vali Aksoy, mesajında; Türkiye'de gerçek anlamda basın özgürlüğünün sağlandığı sürece basının, halkın etkili ve güçlü sesi olarak varlığı sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

Basına uygulanan sansürün, özgür düşüncenin gelişmesini engelleyeceğini savunan Aksoy, bu durumda basının, halkın ve gerçeğin sesi olma görevini sağlıklı bir şekilde yerine getiremeyeceğini kaydetti. Basının da görevlerini yerine getirirken uyması gereken kurallar olduğunu hatırlatan Hüseyin Aksoy, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Basın, meslek ilkelerine uymak, kişilik haklarına saygı göstermek zorundadır. Basınımızın, geçmişte olduğu gibi bugün de, bu konulara gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2009 Cuma 15:29:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?