4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Sarıkeçili yörükleri göç yolunda...

Mersin'de yerleşik hayata geçemeyen ve zor şartlar altında develeri, keçileri ve kıl çadırları ile halen eski geleneklerini sürdüren Sarıkeçili Yörükleri, yaylalara göç ediyor.

Geleneklerinden hiçbir zaman vazgeçmeyen Sarıkeçililer, kış aylarını Mersin'in Silifke ve Aydıncık ilçeleri arasındaki sahillerde geçirdikten sonra havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte Seydişehir Yaylaları'na doğru göç etmeye başlıyor.

Bu zor şartlar altındaki yolculuklarının 2 ay sürdüğünü belirten Sarıkeçili Yörüklerinden Sinan Can, her geçen gün göç etmenin zorlaştığını söyledi. Aydıncık'tan çıktıktan sonra Gülnar, Mut ve Karaman'dan sonra yaklaşık 2 ay sonra Seydişehir Yaylalarına varmayı hedeflediklerini anlatan Can, en büyük zorluğun ekili ve orman arazileri arasında yol bulmak olduğunu söyledi.

Ekili arazileri ve ormanlık alanların yol vermediği yerlerde karayollarından göç etmek zorunda kaldıklarını anlatan Can, "Her geçen yıl bu hayat zorlaşıyor. Atalarımızdan öğrendiğimiz tek geçim kaynağı bu olduğu için zorunlu olarak keçi besliyor ve göç ediyoruz. Bunun dışında yapabileceğimiz bir meslekte yok" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2009 Pazar 11:34:27
Güncelleme :3 Mayıs 2009 Pazar 11:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?