30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Sarıkeçili yörükleri göçe hazırlanıyor

SARIKEÇİLİ YÖRÜKLERİ GÖÇE HAZIRLANIYOR

Kış mevsimini Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık ve Akdere beldelerinde sahile yakın kesimlerde geçiren Sarıkeçili Yörükleri, yaz mevsimini geçirecekleri Konya ve Karaman yaylalarına gitmek amacıyla göç hazırlığına başladı.

Sarıkeçili göçebe Yörükleri temsilcisi İbrahim Yagal, yaptığı açıklamada, her türlü zorlukları sırtlayarak geçim kaynakları olan at, eşek ve keçileriyle sahil ve yaylalar arasında mekik dokuyan Yörüklerin hava şartları el vermesi durumunda Nisan ayı sonunda kışı geçirecekleri Karaman ve Konya yaylalarına gitmeye başlayacağını söyledi.

Konar göçer yaşamaktan dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Yagal, keçilerin yolculuğu esnasında konaklamadaki yatak, yiyecek ve zaruri ihtiyaçlarını giderecek eşyaların deve, at ve eşek sırtında, diğer eşyaların ise araçlarda götürüldüğünü belirtti.

Hayvancılık dışında başka geçim kaynakları olmadığını, yaz mevsimini geçirmek üzere Karaman ve Konya'ya giderken yerleşik düzene geçme umuduyla yola çıkacaklarını, bir daha göçer hayatı yaşamaktan kurtulacaklarını ümit ettiklerini vurgulayan Yagal, Karaman'da arazi ve bina tahsisi konusunda çalışmaların 2006 yılında başladığını ve henüz tamamlanmadığını söyledi.

Artık göçebe hayatı yaşamaktan bıktıklarını anlatan Yagal, şöyle konuştu: "Göçebe hayatı her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Biz de biran önce yerleşik düzene geçip kalıcı olarak yaşamak ve konar göçer hayatın verdiği zorluklardan kurtulmak istiyoruz. Dileğimiz kışı sahillerde geçirdikten sonra yaz mevsimini geçirmek için gideceğimiz Karaman veya Konya'da yerleşik düzene geçip ailelerimizi geçindirebilecek kapasitede tarımsal faaliyet ve ahırda hayvancılık yapmak ve bir daha geriye dönmemek. Umarız

yetkililer bizim yerleşik düzene geçme konusunda çalışmalarını tamamlar."

SARIKEÇİLİ YÖRÜKLERİ GÖÇE HAZIRLANIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2011 Perşembe 09:57:05
Güncelleme :21 Nisan 2011 Perşembe 10:08:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?