4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Savaştan kaçış devam ediyor

İsrail'in Lübnan'a saldırısının ardından bu ülkeyi terk eden Kanadalıların ilk kafilesi Mersin'e geldi. 

Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Yves Brodeur tarafından karşılanan ve 221 kişiden oluşan Kanadalıları taşıyan Fergün Exprees 2 adlı feribot, dün saat 23.10'da Mersin Limanı'na yanaştı. Yolculuk sırasında feribotta kalp krizi geçiren yaşlı bir Kanadalı kadın ise sedyeyle feribottan alınarak ambulansla Adana'ya götürüldü. 

Dün feribotla Beyrut'tan yola çıkan Kanadalılar, uzun bir yolculuğun ardından Mersin'e ulaştı. Kanadalıların oldukça yorgun oldukları gözlendi. Aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu kafileyi feribottan inişlerinde Kızılay ekibi karanfillerle karşıladı. Limana demir atan feribota binen Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Yves Brodeur'u alkışlarla karşılayan grup, Beyrut'taki savaş ortamından kurtulmanın mutluluğunu yaşadı. 

Feribotta bulunan iki astım hastası, tekerlekli sandalyeyle çıkarılırken, yolda kalp krizi geçirdiği bildirilen bir hasta da sedyeyle ambulansa taşındı. Doktorlar, kocasına, Samira Shatila adındaki 71 yaşındaki Kanada vatandaşı kadının uçak yolculuğu yapamayacağını söylerken, muhtemelen hastaneye yatması gerektiğini belirttiler. Hasta ambulansla Adana'ya götürüldü. 

Öte yandan, Beyrut'taki savaş ortamını anlatan Kanadalılar, orada durumun çok kötü olduğunu söylediler. Kameralara konuşan Kanadalılar, İsrail'in Lübnan'a saldırısını ise insanlık dışı olarak nitelediler. Lübnan'da her şeyin çok korkunç olduğunu dile getiren Kanadalılar, çok korktuklarını ve şu an yaşadıkları için çok mutlu olduklarını dile getirdiler. 

Bütün bunların olmaması gerektiğini vurgulayan Kanadalılar, dünyada barış istediklerini kaydettiler. Fody Attony adlı bir Kanada vatandaşı duygularını şöyle dile getirdi: " Şu an burada olduğum için çok mutluyum, kendimi şanslı hissediyorum.

Beyrut'ta tamamıyla bir savaş ortamı var. Uçaklar sürekli şehirleri bombalıyor. Yaşlı, genç, çocuk birçok insanın öldüğünü gördük. 

Savaş gerçekten çok kötü bir şey, bunu anladık. Umarım oradaki insanlar da bir an önce kurtulur ve ülkelerine dönerler. Çok yorgunum bir an önce evime gitmek istiyorum. Orada yakınlarım var, daha sonraki kafileyle gelecekler." 

Kanadalı kafile Mersin'e gelmeden önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Büyükelçi Yves Brodeur ise 2 gündür Mersin'de olduğunu ve gelişmeleri endişe ile takip ettiğini söyledi. Lübnan'da 50 bin civarında Kanada vatandaşı olduğunu belirten Büyükelçi, hepsini sağ salim getirmek istediklerini ifade etti. 

İsrail'in saldırısı konusunda yorum yapmak istemeyen Brodeur, dünyanın her yerinde savaş olabileceğini kaydetti. Vatandaşlarının Türkiye'ye getirilmesi konusunda Mersin'den büyük yardım gördüklerini dile getiren Brodeur, Mersin Valiliği'ne ve Türk halkına hassasiyetlerinden dolayı teşekkür etti. 

Bu arada, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da limana gelerek Kanadalı ilk kafileyle ilgili bilgi aldı. Basın mensuplarına, çeşitli ülkelere mensup insanların Mersin üzerinden kendi ülkelerine sağlıklı bir şekilde transferleri için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Bir kriz masası oluşturulduğunu ve 24 saat çalışma yapıldığını dile getiren Vali Aksoy, Lübnan'dan çıkıp Mersin'den geçecek çeşitli ülkelerin vatandaşlarının sayısının 10 binleri bulacağını, önümüzdeki günlerde de transferlerin süreceğini bildirdi. 

Kanadalı ilk kafile, pasaport işlemleri tamamlandıktan sonra otobüslere bindirilerek Adana'ya götürüldü. Önümüzdeki saatlerde 4 feribotun daha Kanadalı grupları Beyrut'tan Mersin'e taşıyacağı öğrenildi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2006 Cuma 11:38:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?