4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Şebeke yenileme çalışmaları bitiyor

MERSİN'DE İÇME SUYU ŞEBEKE YENİLEME ÇALIŞMALARI

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, suyu korumak amacıyla 40 yıl sonrasının nüfus ve su dağıtım sistemini kapsayacak planlamayla başlatılan çalışmalarda sona yaklaşıldığını bildirdi. Ülgen, çalışmalar nedeniyle çevreye vermiş oldukları rahatsızlık için de vatandaşlardan özür diledi.

İçme suyu şebekesi yenileme çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Ülgen, “Yaygın, izlenebilir, güvenilir ve kaliteli bir su ve atık su iletim ağı oluşturmak için kentimizin görünmeyen eksikliği olan alt yapı yenileme çalışmalarımızda sona yaklaşmaktayız” dedi.

Bu yatırımların finansman ihtiyacını karşılamak üzere Dünya Bankası'ndan kredi alındığını, bu kredi ile bugün itibari ile 134 bin 944 metre değişik çap ve türde içme suyu borusu döşendiğini ve 3 bin 778 adet abone bağlantısı yenilendiğini belirten Ülgen, 2010 yılı Mayıs ayına kadar da 25 bin 605 metre değişik çaplarda boru döşenmesi ile 2 bin 340 adet abone bağlantısı yenileme çalışmasının tamamlanmasını hedeflediklerini kaydetti. İhalesi yapılan içme suyu şebeke döşeme işlerinin yüzde 84'ünün tamamlandığını ifade eden Ülgen, ayrıca başlatılan içme suyu depo inşaatlarının yapımının da tamamlandığını bildirdi.

Ülgen, “MESKİ Genel Müdürlüğü'nün öz kaynakları kullanılarak da 181 bin 153 metre değişik çap ve türde içme suyu borusu döşenmiş, 4 bin 640 adet abone bağlantısı yenilenmiştir. Bugün itibari ile kentimizde 316 bin 97 metre içme suyu şebeke döşeme çalışması yapılmış ve 8 bin 418 adet abone bağlantısı yenilenmiştir. Ne yazık ki, tüm bu hizmetlerin gerçekleştirilmesi esnasında yapılan inşaat çalışmaları neticesinde işin gereği, zorunlu olarak cadde ve sokaklarda tahribatlar oluşmaktadır. Havaların yağışlı olması, eski abone bağlantılarının tespitinde zaman zaman zorluklar yaşanması ve ileride telafisi mümkün olmayan hata yapmamak için çalışmaların her aşamasının dikkatle incelenmesinden dolayı yapılan kazıların kapatılması gecikebilmektedir” ifadelerini kullandı.

Ülgen, bu çalışmalar kapsamında eski hatların iptal edilip yeni hatların devreye alınması esnasında programlı olarak su kesintileri yapmış olmalarından dolayı da vatandaşlarıdan özür diledi. Bundan böyle su kesintilerinin azalacağını bildiren Genel Müdür Ülgen, “Kentimizde bilindiği üzere kurumumuzun bu alt yapı hizmetlerinin yanı sıra TEDAŞ ile birlikte MOBESE ve doğalgaz borusu döşeme işlemleri de ilgili kurumlarca yürütüldüğünden vatandaşlarımız tarafından tüm kazıların MESKİ tarafından yapıldığı düşünülüyor ve bu da yanlış değerlendirmelere neden oluyor” diye konuştu.

Ülgen, MESKİ'nin yürüttüğü çalışmalar sonucunda halka kaliteli ve sürekli su temin edileceğini dile getirerek, yenilenen şebekeler sayesinde yüzde 60-65 seviyelerine gelen kaçak kayıp oranlarının da azaltılacağına dikkat çekti. Ayrıca mevcut dağıtım sistemi digital ortama aktarıldığından arızalar oluşmadan müdahale edileceğinin altını çizen Ülgen, yapılan yatırımlarla Mersin'in altyapısı en iyi şehirlerden biri haline getirileceği bilgisini verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2010 Çarşamba 14:59:04
Güncelleme :24 Şubat 2010 Çarşamba 15:14:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?