3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Seçmenlerin artışı Anayasaya aykırı

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, seçmen kütüklerinin hakimler denetiminde değil de nüfus memurları denetiminde hazırlanmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu savunarak, açılacak bir davayla birlikte söz konusu seçmen kütüklerinin de geçersiz sayılabileceğini belirtti.

Gök, yaptığı açıklamada, seçmen kütükleriyle ilgili yapılan çalışmalarda doğrudan doğruya Anayasa'ya aykırılık olduğunu iddia ederek, seçmen kütüklerinin hazırlanmasının hakimler denetiminde yapılmasının bir zorunluluk olduğunu hatırlattı. Yapılan düzenlemelerle birlikte söz konusu zorunluluğun ortadan kaldırılarak, seçmen kütükleriyle ilgili hazırlığın nüfus memurlarına devredildiğini ifade eden Gök, "Yani bir başka deyişle de hükümetin ve idarenin denetimi altındaki memurlara bu denetleme yetkisi devredildi. Oysa ki tüm dünyada denetimler memurlar eliyle değil hakimler eliyle yapılır. Bu Türkiye'de seçimlerin tamamen hükümetin kaderine terk edilmesiyle sonuçlanmaktadır ve bu durum da Anayasa'ya aykırıdır" dedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına karşı yargı yolunun açık olmadığını söyleyen Gök, bunun yanında YSK ile Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü arasında seçmen kütükleriyle ilgili olarak bir protokol imzalandığını ve bu protokolün de açıkça Anayasa'nın ihlali olduğunu ileri sürdü.

Söz konusu protokole karşı açılacak davayla birlikte seçmen kütüklerin iptal edilip, geçersiz sayılabileceğini vurgulayan Gök, "Bu kütükler geçersiz sayıldığında da hakim denetiminde yapılan son Cumhurbaşkanlığı referandumunun sandık listeleri güncellenerek devreye sokulabilir" diye konuştu.

Seçmen listelerinin kaderinin hükümet tarafından sevk ve idare edilen kişilerin eline bırakılmasını doğru bulmadıklarını dile getiren Gök, yargı erkinin konuyla ilgili olarak harekete geçmesi, hakimlerin de gerekli davayı açması gerektiğini savundu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2008 Perşembe 16:37:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?