30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Sedir kozalağı zengin edecek

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü bol tohum yılı yaşayan sedir ormanlarından 3 bin ton sedir kozalağı toplamayı, bundan da 4,5 milyar adet tohum elde etmeyi hedeflerken, kozalakların toplanmasından tohumların toprakla buluşmasına kadar geçen süreçte vatandaşın cebine ise 7 milyon 700 bin TL sıcak para girecek.

Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, bu yılın sedir ormanlarında 3-4 yılda bir yaşanan bol tohum yılı olduğunu belirterek, sedir kozalaklarının ise orman köylüsü için adeta altın olacağını söyledi. Erdemli ilçesine bağlı Sarıkaya köyünde gür sedir ormanlarının bulunduğu Kargıgediği mevkiindeki sedir kozalağı toplama çalışmalarını yerinde takip eden Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Mersin'de Torosların incisi olarak adlandırılan sedir ormanlarında bu yıl bol tohum yılı yaşandığını belirten Acer, "Sedir ağaçlarının 3-4 yılda bir bol tohum yılı evresi bulunuyor. Bol tohum yıllarında normalin birkaç katı daha fazla tohum elde ediliyor. İçinde bulunduğumuz 2011 yılı da Mersin için bol tohum yılı. Burada hedefimiz ağaçlarımızda bir tane bile sedir kozalağının dalda kalmamasını sağlamaktır" dedi.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün aynı zamanda sedir kozalağının merkezi durumunda olduğunu ifade eden Acer, "Bu yılki hedefimiz yaklaşık 3 bin ton sedir kozalağı toplamak, bundan da 4,5 milyar adet tohum elde etmektir. Bu sedir tohumlarını da hazırlanan 6 bin 500 hektar yani 65 bin dekarlık bir alana atacağız. Bütün bu alana kozalaklardan çıkan tohumları tamamını atma imkanımız yok. Dolayısıyla arta kalan sedir tohumlarını da bizden talipte bulunan bölge müdürlüklerine dağıtacağız" diye konuştu.

Mersin genelinde sedir kozalağı toplama çalışmalarında yaklaşık bin orman köylüsünün görev aldığını anlatan Acer, "Bir köylünün günlük kazancı ortalama 50-60 TL'yi buluyor. Bir yandan ormanlar korunurken diğer taraftan köylü vatandaşlarımız için ciddi bir ekonomik kazanç sağlanıyor. İşte bu noktada biz kozalakları bir mücevher ve altın gibi görüyoruz. Düşünün ki şeftalinin kilosu 50 kuruş, oysa biz kozalağı şuan daha fazla paraya alıyoruz. Kozalağın kilosuna 65 kuruş ödüyoruz. 3 kozalak 1 kilo geliyor.Vatandaşımız korumuş olduğu ormanlarda, kendi ağacındaki sedir kozalağını toplaması ve bunu tekrar vatan toprağına ekmekle, bize göre çok kutsal bir görevi de yerine getiriyor. Karşılığını verdiğimiz için de ayrıca mutluyuz. Orman köylüsüne sadece kozalak toplamadan dolayı 1,5 milyon TL para ayırdık. İl genelinde kozalakların toplanmasından tohumların toprakla buluşmasına, ekilmesine, etrafının çevrilmesine kadar geçen süreç için ise 7 milyon 700 bin TL ayırdık" şeklinde konuştu.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün geçen yıl fidan dikiminde Türkiye birincisi olduğunu hatırlatan Acer, "Sayın Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan'ın elinden ödül aldık. Burada dikilen 14,5 milyon adet fidanı sadece Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak biz diktik. Geriye kalan 2 milyon adedini de İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüz dikti. Ama biz işletme müdürlüklerimizde kendi fidanlıklarımızı da kurduk. Bu da yetmedi, vatandaşımızın evinin önündeki bahçesinde en az asgari ücret ve üzerinde bir gelir temin edeceği şekilde, tek türden 15-20 bin olmak üzere ürettiği fideleri alma garantisi verdik. Vatandaş bir yanda sebzesini yetiştirdi, diğer tarafta bizim içinde 50-60 bin adet tüplü fide yetiştirdi. Bu fidelerin tanesini 54 kuruştan aldık, parasını da ödedik. Burada şöyle bir özellikte var, üretilen fideleri yine üretildiği bölgeye yakın bölgelerde kullandık" dedi.

Acer, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak 80 bin hektar alanda sedir ağaçlandırması yapıldığını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2011 Perşembe 13:54:25
Güncelleme :22 Eylül 2011 Perşembe 13:58:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?