2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Sedir ormanları koruma altında

Orman Genel Müdürü Mehmet Ali Yılmaz, dumansız yangın olarak tabir edilen orman zararlılarıyla mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü söyledi.

Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından ormancılara yönelik 'Sedir Kabuk Böceği' eğitim seminerini değerlendiren Yılmaz, yapılan seminer ve tatbikatın çok faydalı olduğunu, katılanların disiplin içinde konulara ilgi gösterdiklerini belirtti.

Genç sedir ormanlarının oluşturulmasında büyük çaba sarf edildiğini kaydeden Yılmaz, dumansız yangın olarak adlandırılan zararlı böceklerle mücadelenin kararlılıkla süreceğini vurguladı. Bu konuda, genel müdürlük olarak bölge müdürlüklerine her türlü katkıyı verdiklerini ifade eden Yılmaz, Mersin'de tesis edilen sedir fidelerini görmekten mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara ise, gerek dünyanın gerekse ülkemizin en değerli ve görkemli varlığı olan sedir ormanlarının yüzyıllar boyunca çeşitli etkenlerle tahrip edildiğini hatırlatarak, Türk ormancılarının Toroslar'da on binlerce hektar sedir alanını adım adım, dantel gibi sürüp işleyerek milyarlarca sedir tohumu ve milyonlarca sedir fidanını toprakla buluşturduğunu kaydetti.

Bu çalışmalarla verimli genç sedir ormanlarının oluşturulduğunu söyleyen Gözükara, "Ancak bu ormanlar son yıllarda küresel ısınmanın da etkisiyle çoğalan zararlı böceklerle daha çok tehdit edilmeye başlanmıştır. Sedir kabuk böceği (Orthotomicus tridentatus), sedir ağaçlarının kabuk altına girerek ağaçları kurutmaktadır. Bu zararlılarla biyolojik, biyoteknik ve mekanik metotlarla ciddi ve başarıyla mücadele ediliyor" dedi.

Mersin'de bu güne kadar 16 milyar sedir tohumunu toprakla buluşturduklarını, dikim çalışmasıyla birlikte 64 bin hektar genç sedir ormanı tesis edildiğini belirten Gözükara, "Her yıl 10 bin hektar bozuk ve verimsiz orman iyileştirilmektedir. Toplam 93 bin hektar sedir ormanlarımızı tehdit eden sedir kabuk böceği ile başarıyla mücadele ediliyor. Bu amaçla ormanlarda oluşturulan tuzak odunlarıyla, böceğin yok edilmesinde oldukça başarılı sonuçlar elde edildi. Önümüzdeki dönemde laboratuarlarda bu böceği yiyen avcı böcek 'Thanasimus formicarus'un yetiştirilmesine başlanacak" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 14:09:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?