4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Sedir tohumları toprakla buluştu

MERSİN'DEKİ AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, 2009 yılında toplanan 2 bin 850 ton sedir tohumunun Toros dağlarında toprakla buluşturulduğunu söyledi.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün, 'Milli Ağaçlandırma Seferberliği' kapsamında yaptığı çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren Gözükara, 2009 yılında 15 bin 61 hektar sahada ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yaptıklarını söyledi. Bu çalışmalarda 7 milyon 600 bin fidan dikildiğini ve 4 bin 500 ton tohum toplandığını ifade eden Gözükara, toplanan bu tohumların 2 bin 850 tonunun sedir, bin 650 tonunun da kızılçam olduğunu kaydetti. Bu sayede 6 milyar tohum elde edildiğini dile getiren Gözükara, "6 milyar tohumun 4 milyar 500 milyonu sedir tohumudur. Özellikle Torosların yüksek rakımlarında, tahrip edilmiş sedir sahalarımızı tekrar sedir ormanlarıyla bezemek ve yeşil örtüsüne kavuşturmak için yoğun bir çalışma yürütülmektedir. Bu kapsamda elde ettiğimiz 4 milyar 500 milyon sedir tohumunu, 2009 yılı Kasım ve Aralık aylarında toprakla buluşturduk. Yapmış olduğumuz çalışmalarla doğası tahrip edilmiş alanları yeniden sedir ağaçları ile donattık. Bu yıl Nisan ayı içerisinde bu tohumlarımız toprakta hayat buldu, canlandı ve yeşil örtüyle Torosları bezemeye başladı. Çimlenen bu tohumlarımız inşallah hayatlarını sürdürecek, sedir ormanlarımızın miktarını arttırmada çok ciddi katkı sağlayacaktır" dedi.

Mersin'de bugüne kadar 78 bin hektar sedir ormanı tesis edildiğini kaydeden Gözükara, bu ormanların tamamının, ormancılar eliyle oluşturulduğunu vurguladı. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde toplam 150 bin hektar sedir sahası bulunduğunu, bu miktara her geçen yıl yeni sahalar eklediklerini dile getiren Gözükara, "Bugüne kadar bu sahalara 40 milyon adet fidan dikildi, 19 milyar sedir tohumu ekildi. Bu projelerin devamı niteliğindeki çalışmalarımızla da Torosları sedir fidanları ile buluşturduk. Bu çalışmalarımız, yüzyılımızın en büyük problemi olan küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadelede önemli katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda suyu temiz, havası temiz bir dünya oluşturma çabalarımız kesintisiz devam edecektir" diye konuştu.

MERSİN'DEKİ AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2010 Salı 13:30:03
Güncelleme :4 Mayıs 2010 Salı 14:56:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?