4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Sedir yeniden hayat buldu

LÜBNAN BAYRAĞINDAKİ SEDİR TÜRKİYE'DE HAYAT BULDU

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Lübnan'ın sadece bayrağında kalan sedirin Türkiye'de yeniden hayat bulduğunu söyledi.

Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Kayacı köyünde kurulan fidanlıkta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan 2010 programları hakkında bilgi veren Gözükara, "2010 programı kapsamında 10 bin hektar arazide ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapacağız. Bu ağaçlandırma yapılan araziler yıllarca tahribat görmüş, hayvan baskısı altında kalmış alanlar olduğuna dikkat çekmek gerekir. Buraların ağaçlandırılmasında başarılı olabilmek için de yine bu yörelerin kalitesine

güvendiğimiz, orijini belli türlerden topladığımız tohumlardan elde ettiğimiz fidanları kullanmaktayız" dedi.

Ormanlık alanların geliştirilmesi amacıyla Tarsus ve Anamur arasında 9 geçici fidanlık kurulduğunu ifade eden Gözükara, "Fidanlıklarda bu yıl 4 milyon 500 bin adet tüplü fidan üretildi ve bu fidanlar ağaçlandırma sahalarında kullanılmaya başlandı. Bu üretilen fidanların 2,5 milyonunu ise sedir fidanları oluşturmakta. Toplanan tohumların bir kısmını aralık ve ocak ayında toprakla buluşturduk. Tohumların diğer kısmı da bugün yüzde 1'lik bir kayıpla yani çok çok düşük bir kayıpla bu tesislerde fidana

dönüştü. Bu fidanlar da kasım ayında toprakla buluşacak" diye konuştu.

Fidanlıklarda yöre insanlarına ciddi anlamda ekonomik katkının sağlandığını dile getiren Gözükara, şöyle devam etti: "Bu fidanların toprakla buluşacağı sürece kadar köylülerimize 1 milyon 500 TL bir kaynak aktaracağız. Köylülerimize geçimlerini sağlama konusunda en kritik günleri yaşadıkları dönemlerde iş imkanı sağlamış olacağız. Bu ve buna benzer daha farklı çalışmalarda maddi katkıda bulunmaya devam edeceğiz."

Lübnan'ın sadece bayrağında kalan sedirin Türkiye'de yeniden hayat bulduğunu, yapılan çalışmalarla Torosların sedirle anılacağını belirten Gözüküra, "Bugün geldiğimiz noktada ormancı eliyle tesis edilmiş 76 bin hektar genç sedir ormanımız var. Aslında sedirin anavatanı Lübnan'dır. Ancak sedir, Lübnan'ın ne acıdır ki sadece bayrağında kaldı. Türkiye bu konuda çok hassas davranıyor ve özellikle de Mersin bu anlamda hem önde hem de çok şanslı. Geçmişten aldığımız mirası arttırarak devam ediyoruz" dedi.

 

Toplamda 150 hektar sedir ormanına ulaşılmasının son derece sevindirici olduğunu anlatan Gözükara, "Söylediğimiz gibi bunun 76 binini ormancılar olarak biz tesis ettik. Geçtiğimiz yıl da aynı şekilde 10 bin hektar sedir ağaçlandırması yaptık. Bu kapsamda da 4,5 milyar sedir tohumunu toprakla buluşturmuştuk. Diktiğimiz 9 milyon 600 bin fidanın da 7 milyon adedini de sedir fidanları oluşturuyordu" dedi.

Erdemli Orman İşletme Müdürü Erdoğan Üstüner ise 2 yıldır faaliyette olan Kayacı köyündeki fidanlıkta geçen yıl 430 bin sedir fidanı üretildiğini belirterek, üretilen fidanların yüksek kalitede ve sahaya yakın bölgelerde üretilmesi sebebiyle doğaya daha çabuk adapte olduğunu, gelişimlerinin de son derece hızlı olduğunu kaydetti.

LÜBNAN BAYRAĞINDAKİ SEDİR TÜRKİYE'DE HAYAT BULDU
LÜBNAN BAYRAĞINDAKİ SEDİR TÜRKİYE'DE HAYAT BULDU
LÜBNAN BAYRAĞINDAKİ SEDİR TÜRKİYE'DE HAYAT BULDU
İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 13:16:02
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 13:53:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?