8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Şeftali, üreticisinin yüzünü güldürdü

Mersin'de üreticiler, geçen yıl 40-50 YKr arasında sattığı şeftaliyi, bu yıl kalitesine göre kilogramını 90 YKr ile 1,25 YTL arasında değişen fiyattan satmanın mutluluğunu yaşıyor.


Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, yaptığı açıklamada, şeftalinin satış fiyatının geçen yıla göre artmasının, diğer bölgelerde yaşanan verim düşüklüğünden kaynaklandığını söyledi.

Özellikle çiçek zamanında yaşanan soğuk nedeniyle Bursa başta olmak üzere diğer yörelerdeki ağaçların az meyve tuttuğunu ifade eden Gökçel, “Kentimizde bu tür sorunla karşılaşmayan üretici kaliteli meyve elde etti. Bu da Mersin'de yetişen şeftaliye olan talebi artırdı” dedi.

Mersin'de sahil kesiminde turfanda ve örtü altı olarak üretilen şeftali ve nektarinin yanı sıra özellikle rakımın 900 metreden yüksek olduğu Tepeköy, Arslanköy, Sunturas, Değirmendere ve çevresindeki köylerde yılda 100 bin ton civarında şeftali üretimi gerçekleştiğini vurgulayan Gökçel, tarımda sağlıklı envanter çalışması yapılmadığı için net rakamların elde edilemediğini kaydetti.

Geçen yıl kilogramı 40-50 YKr'den satılan şeftalinin bu yıl 90 YKr ile 1,25 YTL arasında değişen fiyatlardan alıcı bulduğunu bildiren Gökçel, şöyle konuştu:

“Bunun yanı sıra meyve suyu fabrikalarının düşük kalitedeki ürünleri kilogramı 70-75 YKr'den alması da çiftçiye ekstra gelir sağladı. Böylelikle üretici her kalitedeki ürünü değerlendirdi. Bölgemizde bu tür sanayi işletmelerin artırılması üreticilerin alternatif ürüne yönelmeleri konusunda önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle yetkililerin bu tür sanayi kuruluşlarının bölgemizde açılmasına önem vermesini ve özen göstermesini istiyoruz.”

SU SIKINTISI

İl genelindeki bazı bölgelerde su sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Gökçel, yetkililerin gelecek yıl aynı sorunların yaşanmaması için önlem alması gerektiğini söyledi.

Kışın derelerdeki fazla veya kullanılmayan suların denize aktığını anlatan Gökçel, şunları kaydetti:

“Özellikle kuraklığın her geçen gün arttığı ülkemizde suların mecrasında tutulması önem kazanıyor. Bu nedenle sulama amaçlı gölet çalışmalarının biran önce yatırıma dönüştürülüp sonuçlandırılması gerekiyor. Efrenk, Deliçay, İçme ve Mezitli derelerinin geçtiği yörelerde şu anda sıkıntı yaşanıyor. Hükümetin bu konuda en kısa sürede çözüm bulmasını bekliyoruz.”

Merkeze bağlı Değirmendere köyünde geçimini çiftçilik yaparak sağlayan Mustafa Ay da yöredeki köylülerin büyük bir kesiminin şeftali yetiştirdiğini belirtti.

Bu sezon ürünlerini beklediklerine yakın fiyata satmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Ay, “ürünü geçen yıl 40 ile 50 YKr'ye ancak satabilmiştik. bu yıl ürünümüzü beklentilerimize yakın bir fiyata satarak geçmiş yıllara göre önemli bir gelir elde ettik” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2007 Salı 16:09:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?