4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Sendikalardan 1 Mayıs önerisi

1 MAYIS, 'CUMHURİYET MEYDANI'NDA KUTLANSIN ÖNERİSİ

Taksim Meydanı'nın 33 yıl aradan sonra yeniden '1 Mayıs' kutlamalarına açılması, Mersin'deki sendikaları harekete geçirdi. Kentte bu yıl ki kutlamaların, 2002 yılından bu yana '1 Mayıs'a kapalı olan Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilmesi istendi.

Tertip Komitesi Başkanı Adil Alaybeyoğlu, Eğitim-Sen Mersin Şubesi'nde düzenlenen toplantıda yapmış olduğu konuşmasında bu yıl ki '1 Mayıs' kutlamalarını Cumhuriyet Meydanı'nda kutlamak istediklerini, bu konuda da Mersin Valiliği'ne gerekli başvurularda bulunduklarını açıkladı. 1 Mayıs Cumartesi günü İstasyon Alanı'nda toplanarak, oluşturulacak olan kortejler eşliğinde; İstiklal Caddesi güzergahını takip ederek Cumhuriyet Meydanı'na son bulacak ve daha sonra alanda devam edecek bir kutlama organize ettiklerini anlatan Alaybeyoğlu, bugüne kadar farklı etkinlik ve bayram kutlamalarına açılan meydanın, 1 Mayıs için de işçi ve memurlara açılmasını istedi.

Alaybeyoğlu, konuyla ilgili olarak yapılan başvuruya şu ana kadar herhangi bir cevap verilmediğini ancak kendilerinin meydanın kutlamalara açılacağı yönünde bir beklenti içinde olduklarını kaydetti. Bir gazetecinin; 'Peki gerekli izinleri alamazsanız, yine de Cumhuriyet Meydanı'na girmekte diretecek misiniz?" şeklindeki sorusuna Alaybeyoğlu, şu yanıtı verdi; "Hepimiz bu kentte yaşıyoruz ve kentin gerilimlerle anılmasını istemiyoruz. Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy'un, bu konuda sağduyulu davranarak gerekli izni vereceğine inanıyoruz."

Öte yandan, Cumhuriyet Meydanı'ndaki son 1 Mayıs kutlaması, 2001 yılında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Devrimci İşçi Sendikaları konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından organize edilen mitingse gergin bir atmosferde geçmişti. Bir sonraki 2002 yılındaysa dönemin Valisi Akif Tığ, Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamalara izin vermemiş, sendikalarsa kitlesel basın açıklamalarıyla durumu protesto ederek, Akif Tığ'ı istifaya davet etmişti. Mersin'deki 1 Mayıs kutlamalarıysa 2003 yılından bu yana Metropol Miting Alanı'nda gerçekleştiriliyor.

1 MAYIS, 'CUMHURİYET MEYDANI'NDA KUTLANSIN ÖNERİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2010 Çarşamba 16:37:03
Güncelleme :21 Nisan 2010 Çarşamba 18:37:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?