2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Seralarda 'zirai don' nöbeti

Mersin'in Erdemli ilçesinde örtü altı sebze üreticileri, hava sıcaklığının iyice düşmesi nedeniyle geceleri "zirai don" tehlikesine karşı seralarda nöbet tutuyor.

Yurt genelinde olduğu gibi Mersin'de de etkili olan soğuklar nedeniyle "zirai don" tehlikesine karşı uyku uyuyamaz hale gelen örtü altı sebze üreticileri, ürünlerin zarar görmemesi için seraları sobayla ısıtarak önlem alıyor.

Gece yarısından sonra başlayan "zirai don" tehlikesi nedeniyle sabaha kadar gözlerini kırpmadıklarını belirten domates üreticisi Ayşe Gök, "5-10 dakikada bir kontrol edilen derecelerle sıcaklığı ayarlayarak dona karşı önlem alıyoruz. Yaktığımız kömür sobaları ile sıcaklığın 10 derecenin altına düşürmemeye gayret ediyoruz. Bütün emeğimizin ziyan olmaması için sabaha kadar serada bekliyoruz" dedi.

Erdemli Örtü Altı Sebze Üreticileri Birliği (SÜBER) Başkanı Polat Serin ise, 15 bin dönüm serada sebze üretiminin yapıldığı bölgede çiftçilerin "zirai don" olayına karşı sürekli uyarıldığını ifade ederek, "Bu konuda çiftçilerimiz birliğimiz tarafından sürekli olarak bilgilendirilmektedir. Bölgemizde zirai don olayına karşı eski tip seralarda sobada kömür yakılarak ısıtma yapılırken, modern seralarda kalorifer sistemleri kurulmuştur" diye konuştu.

Bitkilerin sağlığı için seralarda sıcaklığın 10 derecenin altına düşmemesi gerektiğinin altını çizen Serin, "Modern seralardaki ısıtma sistemi ile seralarda sıcaklık 12 derecenin altına düşmemektedir. Bu ise uygun sıcaklıktır. Eski tip, yani kömür sabasıyla ısıtma sisteminde ise çiftçilerimiz sıcaklığın 3 ila 5 dereceye düşmesiyle birlikte sobalarını yakarak ortam sıcaklığını yükseltiyorlar. Böylelikle 'zirai don' olayına karşı önlem alınıyor. Çiftçilerimizi, bitki sağlığı ve ürün kalitesi açısından bu dönemde budama yapmamaları konusunda da uyarıyoruz" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2008 Pazartesi 10:49:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?