5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Serbest Bölge kan kaybediyor

Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak öne çıkan Mersin Serbest Bölgesi'nde kan kaybı sürüyor.

2009 yılı Temmuz ayı verilerine göre bölgedeki istihdam oranında yüzde 9, firma sayısında ise yüzde 6'lık gerileme yaşandı. Bölgedeki ticaret hacmindeki düşüş eğiliminin Temmuz ayında da devam ettiği vurgulandı.

Mersin Serbest Bölge Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre Temmuz ayında bölgede 18'i yabancı olmak üzere toplam 6 bin 195 kişinin istihdam edildiği, bu rakamın da 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 9'luk bir gerilemeyi ortaya koyduğuna dikkat çekildi. Ancak buna rağmen bölgenin, serbest bölgeler içinde istihdam edilen kişi sayısına göre Türkiye genelinde 3. sırada yer aldığının altı çizildi. Bu dönemde bölgede 310'u yerli, 39'u yabancı ve 52'si de yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 401 firmanın faaliyet gösterdiğine dikkat çekildi.

Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında ise yüzde 93'ünün Türkiye'den bölgeye, yüzde 7'lik bölümünün de yurtdışından bölgeye yapıldığı bildirildi.
2009 yılının Şubat ayında bölgedeki ticaret hacmindeki düşüş eğiliminin Mart ve Nisan aylarında da devam ettiği vurgulanarak, ticaret hacminin Mayıs ve Haziran aylarında yükselme trendine girdiği hatırlatıldı. Tüm bu olumlu gelişmelere karşın Temmuz ayında ticaret hacminin yeniden düşüşe geçtiği, bunda da tarım sektöründe yer alan meyvelerle sanayi sektörü içinde yer alan gıda sanayi ürünleri ve kimya sanayi mamullerindeki azalışın etkili olduğu vurgulandı.

2009 yılının ilk 7 aylık döneminde ise bölgedeki ticaret hacmi önceki yıla göre yüzde 39 azaldı. 2009 yılının ilk 7 ayında bölge, ticaret hacmi ile serbest bölgeler içerisinde 4. sırada yer aldı. Bölgedeki ticaret hacmindeki gerçekleşmeler sektörel bazda ele alınıp, veriler 2008 yılının Ocak-Temmuz dönemi ile karşılaştırıldığında; sanayi sektörünün toplam ticaret hacmi içerisindeki payının azalarak, tarım sektörüne kaydığına işaret edildi.

2009 yılının ilk 7 ayında sanayi sektörünün ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 43 azaldığı belirtilerek, düşüşte özellikle sanayi mamulleri içerisinde yer alan gıda sanayi, kimya sanayi ile dokumacılık mamulleri alt sektörlerindeki azalışın etkili olduğu bildirildi. Bölgedeki ticaret hacminin yüzde 27'sini oluşturan tarım sektörünün işlem hacmi de önceki yıla göre yüzde 27 azalırken, bu gerilemede özellikle sanayi bitkileri alt sektörünün etkili olduğu ifade edildi.

Mersin Serbest Bölgesi'ndeki ticaretin ülkeler bazında dağılımı incelendiğinde ise; ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ve İslam ülkelerinin ticaret hacmi artış hızının geçen yıla göre gerilediği dile getirildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2009 Perşembe 17:04:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?