4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Serbest bölgede işler rayına oturuyor

MERSİN SERBET BÖLGESİ'NDE İŞLER RAYINA OTURUYOR

Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak öne çıkan Mersin Serbest Bölgesi'nde 2010 yılının ilk 3 aylık döneminde faaliyet gösteren firma sayısı yüzde 4'lük düşüş göstermesine karşın, bölgenin ticaret hacminde 2009 yılının ilk üç ayına göre yüzde 15'lik artış olduğu açıklandı.

Mersin Serbest Bölge Müdürlüğü'nden elde edilen verilere göre; bölgede 2010 yılı Mart ayı sonu itibariyle 309'u yerli, 35'i yabancı, 53'ü de yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 397 firmanın faaliyet gösterdiğine dikkat çekildi. Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığındaysa; yüzde 93'ünün Türkiye'den bölgeye, geriye kalan yüzde 7'lik bir bölümünün de yurtdışından bölgeye yapıldığı bilgisi verildi. Serbest bölgedeki ticaret hacminin 2010 yılının Ocak ve Şubat aylarındaki gerilemenin ardından, bir sonraki Mart ayında yükselişe geçtiği yorumu yapılırken, söz konusu gelişmede de meyveler, gıda sanayi ürünleri ve kimya sanayi mamulleri alt gruplarındaki artışın etkili olduğu vurgulandı.

2009 yılı Mart ayında bölgedeki ticaret hacmi 139 milyon 64 bin olarak açıklanırken, bu rakam 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 39'luk bir artışla da yaklaşık 194 milyon dolar seviyesine ulaştığının altı çizildi. 2010 yılının Ocak-Mart Dönemin'de ise bölgedeki ticaret hacmi yüzde 15 artarak 504 milyon dolara yükseldiği ifade edilirken, yine Mart ayında açıklanan rakama göre de Mersin Serbest Bölgesi'nin mevcut ticaret hacmiyle serbest bölgeler arasında kendisine 3. sırada yer bulabildiği kaydedildi.

 Bölgedeki ticaret hacmindeki gerçekleşmeler sektörel bazda ele alınıp, bir önceki 2009 yılının verileriyle karşılaştırıldığındaysa; sanayi sektörünün toplam ticaret hacmi içerisindeki payının azalarak tarım sektörüne kaydığı ifade edildi. Yılın ilk üç ayında sanayi sektörünün ticaret hacmindeki artışın yüzde 1 seviyesinde kalmasında; gıda sanayi ürünleri alt sektöründeki azalış etkili olduğu belirtildi. Sanayi sektörü içerisinde yer alan kimya sanayi ile dokumacılık mamulleri alt sektörlerinin ticaret hacminde ise artış olduğu vurgulanırken, ticaret hacminin yüzde 36'sını oluşturan tarım sektörünün işlem hacmininse önceki yıla göre yüzde 49 oranında arttığı, bunda da özellikle meyveler alt sektörü etkili olduğu dile getirildi.

Mersin Serbest Bölgesi'ndeki ticaretin ülkeler bazında dağılımı incelendiğinde de; ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ticaret hacmindeki 2009 yılının ilk üç ayındaki azalışın 2010'da yerini artışa bıraktığı, İslam Ülkeleri'nde ise artışın yerini azalışa bıraktığı yorumu yapıldı. Buna göre AB ülkelerinin payı yüzde 16'lık artışla 67.6 milyon dolara, diğer Avrupa ülkelerinin payı yüzde 156 artışla yaklaşık 1.8 milyon dolara ulaşırken, İslam Ülkeleri'nin payının yüzde 20'lik düşüşle yaklaşık 95 milyon dolara gerilediği açıklandı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2010 Cumartesi 11:26:01
Güncelleme :22 Mayıs 2010 Cumartesi 13:37:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?