5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Serbest bölgede kan kaybı büyük

Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak öne çıkan Mersin Serbest Bölgesi'nde 2008 yılı Kasım ayındaki ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 59 oranında küçüldü. Bununla birlikte bölgedeki istihdam da yüzde 5, faaliyette bulunan firma sayısı da yüzde 6 oranında geriledi.

Mersin Serbest Bölge Müdürlüğü'nden elde edilen bilgilere göre; 2008 yılı Kasım ayı sonu itibariyle bölgede 24'ü yabancı olmak üzere toplam 6 bin 885 kişinin istihdam ettiğine dikkat çekilirken, bu rakamın da bir önceki 2005 yılına göre yüzde 5'lik bir düşüşü ortaya koyduğu bildirildi. Ancak buna rağmen Mersin Serbest Bölgesi'nde istihdam edilen kişi sayısına göre de Türkiye ölçeğinde 3. sırada yer aldığına dikkat çekildi.

Belirtilen dönemde bölgede 325'i yerli, 40'ı yabancı ve 52'si de yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 417 firmanın faaliyette bulunduğuna işaret edilerek, firma sayısının da önceki yılın kasım ayına göre yüzde 6 oranında gerildiğinin altı çizildi. Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında da; yüzde 93'ünün Türkiye'den bölgeye, yüzde 7'sinin de yurtdışından bölgeye yapıldığı bildirildi.

Mersin Serbest Bölgesi'nin ticaret hacminde 2008 yılı Ekim ayında başlayan düşüşün Kasım ayında da devam etti. Söz konusu dönemdeki gerilemenin de son 6 yılın en düşük seviyesi olduğuna dikkat çekilirken, ticaret hacminin de 108 milyon dolara seviyesine indiğinin altı çizildi. Bu azalışta da özellikle meyveler, gıda sanayi ürünleri ve dokumacılık ürünlerinin ticaret hacmindeki düşüşün etkili olduğu açıklandı.

2007 yılının Ocak-Kasım Dönemi'nde bölgedeki ticaret hacmi bir önceki 2006 yılına göre yüzde 32 oranında arttığı hatırlatılarak, 2008 yılının aynı dönemindeyse yüzde 12'lik bir artışla 2.5 milyar dolar seviyesine ulaştığı belirtildi. Ticaret hacmi artış hızındaki yavaşlamaya da; özellikle ekim ayından itibaren gözlemlenen ticaret hacmindeki düşüşün etkili olduğu kaydedildi. Mersin Serbest Bölgesi, ticaret hacmiyle de serbest bölgeler arasında 4. sırada yer aldığına işaret edildi.

2008 yılı Ocak-Kasım Dönemi'nde bölgedeki ticaret hacminin sektörel dağılımına bakıldığında da; sanayi sektörünün ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 11 arttığı, bu duruma da sanayi sektörü içerisinde yer alan kimya sanayi mamulleri alt sektöründeki artışın etkili olduğu ifade edildi. Ticaret hacminin yüzde 22'sini oluşturan tarım sektörünün işlem hacminin de önceki yılın belirtilen dönemine göre yüzde 17 oranında arttığı vurgulandı. Bu artışta meyveler ve sanayi bitkilerindeki artışın neden olduğu bildirildi. Bölgedeki ticaretin de Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve İslam ülkelerinin ticaret hacmi artış hızının, 2007 yılına göre gerilediği açıklandı.

iha
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 18:30:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?