5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Serbest Bölge'de kan kaybı!

Mersin Serbest Bölgesi'nde istihdamın yüzde 9, firma sayısının da yüzde 3'lük düşüş gösterirken, bölgede 2009 yılının ilk 4 aylık dönemindeki ticaret hacmindeyse yüzde 39'luk bir gerileme yaşandı.

Mersin Serbest Bölgesi Müdürlüğü'nden elde edilen verilere göre, 2009 yılı Nisan ayı sonu itibariyle bölgede 18'i yabancı olmak üzere toplam 6 bin 184 kişinin istihdam edildiğine dikkat çekilerek, aynı dönemde 319'u yerli, 38'i yabancı, 58'i de yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 415 firmanın faaliyet gösterdiğinin altı çizildi.

Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında da yüzde 93'ünün Türkiye'den bölgeye, yüzde 7'sinin de yurtdışından bölgeye yapıldığı bilgisi verildi.
2008 yılının Kasım ayında bölgedeki ticaret hacminin sert bir düşüş yaşandığına dikkat çekilerek, söz konusu düşüşün ardından Aralık ve Ocak aylarında yükseliş yaşanmasına karşın 2009 yılı Şubat ayında tekrar yaşanan düşüş eğiliminin Mart ve Nisan aylarında da devam ettiğine işaret edildi.

Buna göre Nisan ayında bölgedeki ticaret hacminin, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37'lik bir düşüşle 126 milyon dolar seviyesine gerilediğinin altı çizildi. Söz konusu azalışta da gıda sanayi ürünleri,meyveler ve dokumacılık mamulleri alt sektörlerinin ticaret hacmindeki düşüşün etkili olduğu bildirildi. 2009 yılının Ocak-Nisan Dönemi'nde Mersin Serbest Bölgesi'ndeki ticaret hacminin ise bir önceki 2008 yılına göre yüzde 39 oranında azalarak 563 milyon dolar seviyesine indiği açıklandı.

Bölgenin ticaret hacmindeki gerçekleşmelere dikkat çekilip, 2008 yılının ilk 4 aylık dönemiyle bir karşılaştırma yapıldığında da sanayi sektörünün toplam ticaret hacmi içerisindeki payının azaldığı ve tarım sektörüne kaydığı ifade edildi. Sanayi sektörünün ticaret hacminde 2009 yılı Ocak-Nisan Dönemi'nde yüzde 41'lik bir küçülme gösterdiği, bu duruma da özellikle sanayi mamulleri içerisinde yer alan gıda sanayi, kimya sanayi ile dokumacılık alt sektörlerindeki azalışın etkili olduğu vurgulandı.

Mersin Serbest Bölgesi'ndeki ticaret hacminin yüzde 27'sini oluşturan tarım sektörünün işlem hacminin bir önceki 2008 yılına göre yüzde 33 oranında azaldığı, bu düşüşe de sanayi bitkileri alt sektörünün etkili olduğu belirtildi. Bölgedeki ticaretin ülkeler bazında dağılımı incelendiğindeyse; ticaret hacmi içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olan Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ve İslam Ülkeleri'nin ticaret hacmi artış hızının geçen yıla göre gerilediği kaydedildi.

Buna göre AB ülkelerine yapılan ticaret yüzde 41, Türk Cumhuriyetleri ile yapılan ticaret yüzde 37'lik bir gerileme gösterirken, İslam ülkeleri ile olan ticaret hacmininse yüzde 13 arttığı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 11:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?