4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Serinleten proje

SERİNLETEN PROJE

Mersin Üniversitesi (MEÜ) İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Mayıs ayında düzenlenen 'Proje Pazarı 2010'da dereceye giren bir proje, MEÜ Çiftlikköy Kampüsü'ndeki duraklarda uygulamaya geçti. Güneşten aldığı enerji ile soğutma yapan ve harekete duyarlı sensörler aracılığıyla çalışan sistem, özellikle sıcak yaz günlerinde duraklarda araç bekleyenleri serinletiyor.

'Enerjisini Güneşten Alan Açık Hava Soğutma Sistemi' adlı projesi ile 'Proje Pazarı'na katılan Ali Yeşiltaş, projesinin dereceye girmesi ile finali Kahramanmaraş'da yapılacak olan Bölgesel Proje Pazarı'nda yarışmaya hak kazandı. MEÜ yetkililerince de ilgi gören proje, uygulanabilirliğinin tespit edilmesinin ardından Çiftlikköy Kampüsü'ndeki toplu taşıma araçlarının duraklarında uygulanmaya karar verildi. Güneşten aldığı enerjiyle çalışan sistem, harekete duyarlı sensörler vasıtasıyla durakta herhangi bir hareket algıladığında otomatik olarak çalışıyor. Güneş enerjisini depolayan aküler, ihtiyaç durumunda üstte ve altta bulunan fanlara enerji vererek fanların çalışmasını ve soğutma yapmasını sağlıyor. Hareketsizlik durumunda ise, belli bir süre sonra otomatik olarak kapanıyor, ayrıca hava karardıktan sonra çalışmıyor. Sistem içerisinde ayrıca, enerjiyi daha verimli kullanmak için fanları kontrol eden manuel düğme bulunuyor. Duraklarda ayrıca, sisteme zarar verilmesini engellemek için kameralar bulunuyor. Sistem, mevcut durakların üzerine modifiye edilerek kuruluyor.

Yapılan işin, 'Proje Pazarı'nda yarışan projelerin uygulanabilirliğini göstermesi adına önemli olduğunu belirten MEÜ Rektörü Prof.Dr.Suha Aydın, “Ali Yeşiltaş'ın projesinin desteklenmesi ve uygulanmasını bu ölçekte değerlendirmek gerekir” dedi. Yenilenebilir enerjinin önemine ve ülkemizde uygulanabilirliğine dikkat çeken Aydın, "Bu projenin uygulanması ile güneş enerjisinin en kolay elde edilen enerji olduğunu da tekrar görmüş oluyoruz” diye konuştu. Kampüsteki üç farklı durakta bu sistemin uygulamaya girdiğini dile getiren Prof. Dr. Aydın, projenin sadece duraklarda değil parklarda, otellerin bahçelerinde, restoranlarda veya kamelyalarda da rahatlıkla kullanılabileceğine dikkat çekti.

Aynı zamanda MEÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü mezunu olan Ali Yeşiltaş ise, insanların sıcak havalarda bunaldıklarında, onları serinletmek amacıyla böyle bir proje geliştirdiğini belirterek, “Sıcak havayı nasıl serinletmeye çeviririz diye düşündüm ve güneşin etkisinden kurtulmak için yine güneşin enerjisini kullandım. Özellikle, toplu taşıma araçlarının durumunu düşünerek insanları duraklarda araç beklerken serinletmek istedim. Güneşin en etkili olduğu zamanlarda, hatta gölgenin bile yeterli olmadığı durumlarda, insanlar bu duraklarda rahatlıkla serinleyebilir” şeklinde konuştu.

Elektriği her aşamada kullanmaya çalıştığını söyleyen Ali Yeşiltaş'ın, buna benzer başka projeleri de bulunuyor. Geçtiğimiz yıl ürettiği 'Elektrik Üreten Zayıflama Bisikleti' projesi de çeşitli spor salonlarında uygulamaya geçirilmişti.

SERİNLETEN PROJE
SERİNLETEN PROJE
İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2010 Çarşamba 15:29:00
Güncelleme :30 Haziran 2010 Çarşamba 15:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?